0 obserwujących
9 notek
2845 odsłon
143 odsłony

Przepis na carpacio z buraka (ale że polityczny? Oj nie)

Wykop Skomentuj9

Składniki: 

2 średnie buraki ćwikłowe , garść rukoli, garść orzechów włoskich, 120 g sera koziego (lub parmezan lub feta) , 4 łyżki oliwy

sok z ½ cytryny lub 4 łyżki octu balsamicznego , pieprz, sól.

Czas przygotowania: pieczenie + 20 minut.

Sposób przygotowania:

1.Dzień wcześniej buraki wyszorować, zawinąć szczelnie w folię aluminiową, wszyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 50-60 minut w temp. 180°C. Wyjąć, pozostawić do schłodzenia

2.We właściwym dniu buraki obrać ze skórki (w rękawiczkach, sok brudzi!).

3.Warzywa pokroić w cienkie plastry (6-8 mm) i ułożyć płasko na płaskim talerzu.

4.Na burakach układać pokrojony w cienkie plastry lub płatki ser i ukolę.

5.Pokruszone w drobne kawałki orzechy uprażyć na patelni i posypać nimi warzywa.

6.Oprószyć całość świeżo zmielonym pieprzem i solą.

7.Na koniec polać całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny lub olejem balsamicznym.

Można podawać z grzankami lub ciabatą.


Przy okazji polecam notkę  o pewnym buraku

Wykop Skomentuj9
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości