19 obserwujących
203 notki
180k odsłon
  1740   0

Święto Dziękczynienia - amerykańskie dożynki, o których w Polsce mało się wie

Z Internetu
Z Internetu

Tradycję Święta Dziękczynienia, praktykowaną w różnych terminach zależnie od Stanu, usankcjonował dopiero pierwszy prezydent USA George Washington. Oficjalnym świętem państwowym uczynił je w 1863 r. prezydent Abraham Lincoln.

Większość pielęgnowanych dziś tradycji związanych z Thanksgiving, takich jak spożywanie pieczonego indyka, galaretki żurawinowej i ciasta dyniowego, pochodzi właśnie z czasów Lincolna.  

Każdego roku, kolacja ma charakter dziękczynnego podsumowania mijającego czasu... Głowa rodziny rozpoczyna uroczysty posiłek od spontanicznej modlitwy, w której dziękuje Bogu za wszystkie wydarzenia, które zdarzyły się od ostatniego Święta Dziękczynienia; modli się za nowych członków rodziny, jeśli były jakieś urodziny lub śluby; dziękuje za Bożą opiekę w trudnych wydarzeniach i z nich wyniesione lekcje... Stara się również wymienić wszystkich członków rodziny dziękując Stwórcy za ich piękne cechy i talenty.

Alexander Hamilton, jeden z Ojców Założycieli ogłosił,  że "żaden obywatel Stanów Zjednoczonych nie powinien powstrzymywać się od jedzenia indyka w Święto Dziękczynienia”, a Benjamin Franklin traktował dzikiego indyka, jak amerytkańską  ikonę. Ale jako potrawa na Święto Dziękczynienia, indyk był rzadkością aż do 1857 roku, kiedy to  zaistniał jako część tradycyjnej kolacji w Nowej Anglii.

Obecnie, pieczony w piekarniku indyk, jest najpopularniejszym daniem głównym obiadu z okazji Święta Dziękczynienia; do tego stopnia, że Święto Dziękczynienia jest potocznie nazywane „Dniem Indyka”.  

Amerykańscy hodowcy indyków przygotowują setki milionów indyków do przetworzenia ich na pięć miliardów funtów mięsa indyczego, o wartości prawie 8 miliardów dolarów, ale jedna trzecia jego spożycia przypada na okres Święta Dziękczynienia i Bożego Narodzenia.  

Na Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie jest hodowany indyk biały, a jego duży rozmiar (okazy mogą urosnąć do ponad 40 funtów) i zawartość mięsa sprawiają, że ich sztuczna hodowla jest bardzo opłacalna. Obrońcy praw zwierząt prowadzą z takim chowem walkę, twierdząc że ogromne indyki cierpą na problemy zdrowotne ze względu na swoją wagę i wielkość .  

Większość indyków na Święto Dziękczynienia jest nadziewana mieszanką na bazie chleba a potem pieczona. Tradycyjnym ziołem dodawanym do farszu jest szałwia; dodaje się też siekanego selera, marchewki i cebuli. Do farszu można również dodać inne składniki; takie jak posiekane kasztany lub inne orzechy, pokruszoną kiełbasę lub boczek, żurawinę, rodzynki lub jabłka.  

Konsumpcja indyka na Święto Dziękczynienia jest tak zakorzenione w kulturze amerykańskiej, że od 1947 roku, przed Świętem Dziękczynienia, Krajowa Federacja Indyka „przedstawia” na żywo indyka prezydentowi Stanów Zjednoczonych, jako okaz na uroczystą prezydencką kolację.  

Aliści, od 1989 roku, prezentowane indyki zazwyczaj otrzymywały od Prezydenta „ułaskawienie” i były wysyłane do rezerwatu, aby przeżyły resztę ich krótkiego ptasiego życia pod opieką weterynarza. 

Dzisiaj oglądaliśmy z Zosią na kanale telewizji Newsmax, ceremoniał „ułaskawienia” przez Prezydenta Trumpa parki białych indyków Corn i Cob. 

“President Donald Trump officially pardoned Corn&Cob the turkeys from the dinner table Tuesday”  

Thanksgiving Day obchodzony jest co roku, w czwarty czwartek listopada. Dla Amerykanów dzień ten oznacza jednocześnie początek sezonu bożonarodzeniowego. Tradycyjnie tego dnia wszyscy obywatele, niezależnie od wyznania, pochodzenia i koloru skóry spotykają się w gronie rodziny i przyjaciół, aby wspólnie biesiadować. W naturalny sposób w centrum zainteresowania jest jedzenie. Obiad  jest zwykle bardzo uroczysty i pełen tradycyjnych potraw.  

Na Dzień Dziękczynienia indyk jest pieczony w całości i nadziany mieszanką na bazie chleba. Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, puree ze słodkich ziemniaków lub białych, oraz z gravy -sosem pieczeniowym. Jako dodatki podaje się kukurydzę, brukselkę, zieloną fasolka, marchew i inne sezonowe warzywa, najczęściej pieczone. Często przyrządzane są one w formie casserole - warzywnej zapiekanki. Jej nazwa wzięła się od naczynia, w którym danie się zapieka i podaje. Na casserole , można znaleźć setki różnorodnych przepisów. 

Często, przed indykiem podaje się pumpkin soup, a właściwie lekki krem z dyni. Na stole powinien być corn bread, chleb z kukurydzianej mąki, lekki i słodkawy, jadany w całej Ameryce. 

Na deser podczas Dnia Dziękczynienia serwowane są ciasta w formie tart, przede wszystkim pumpkin pie – placek z dyni, klasyczny apple pie - amerykańska szarlotka, albo pecan pie - placek z orzeszków - pekanów.  

Na stole może się też pojawić placek jagodowy, brownies, placek czekoladowy albo muffiny. Wszystko to popija się, zazwyczaj apple cider - cydrem bądź ulubionym ponczem...Z bezalkoholowych napojów jest lemoniada i mrożona herbata. 

Lubię to! Skomentuj40 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura