E.B E.B
421
BLOG

Na czwartą falę i nie tylko...

E.B E.B Społeczeństwo Obserwuj notkę 28

Jak się bronić przed covidem i sezonem grypowym?

Dr Rath podpowiada:

 Wit. D3  +  K2-MK7  +  wit. C  łącznie.


Każda z nich pełni swoją ważną funkcję w naszym organizmie, ale ich synergia daje dodatkowe lepsze rezultaty.


Witamina D to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, często nazywana „witaminą słońca”, ponieważ promienie ultrafioletowe (UV) ze słońca inicjują jej produkcję w skórze. Dalsze przetwarzanie w wątrobie i nerkach skutkuje produkcją kalcytriolu, aktywnej formy witaminy D.

Dwie główne formy witaminy D to D2 (ergokalcyferol), obecny w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak grzyby, oraz D3 (cholekalcyferol). obecny w produktach zwierzęcych i tłustych rybach. Stwierdzono, że forma D3 jest dwukrotnie skuteczniejsza niż D2 w podnoszeniu poziomu witaminy D we krwi.

Pomimo tego, że jest potrzebna dla wielu ważnych  funkcji w organizmie, witamina D jest powszechnie kojarzona tylko ze zdrowymi kośćmi ze względu na jej rolę przy  wchłaniania wapnia z układu pokarmowego i utrzymywaniu optymalnego stosunku wapnia do fosforu.

Jednak ta ważna witamina ma również wiele dodatkowych korzyści zdrowotnych. Obejmują one pomoc w zapewnieniu zdrowej odpowiedzi immunologicznej, prawidłowych funkcji poznawczych i prawidłowego metabolizmu glukozy, a także zmniejszeniu stanu zapalnego. Witamina D pomaga również chronić przed  chorobami sercowo-naczyniowymi i niektórymi nowotworami, takimi jak rak piersi, jelita grubego, trzustki i prostaty.

W połączeniu z wit. C może ograniczyć wiele zdarzeń prowadzących do miażdżycy, a wyniki można osiągnąć przy niższych dawkach, niż gdyby składniki odżywcze były przyjmowane pojedynczo.

Naukowcy z Instytutu Badawczego dr Ratha zbadali skuteczność witaminy D3 i witaminy C wraz z powszechnie stosowanym antybiotykiem, doksycykliną, na Borrelię, bakterię wywołującą boreliozę. Wyniki pokazały, że doksycyklina w połączeniu z witaminą D3 i witaminą C miała znaczące działanie przeciwbakteryjne na Borrelię i zmniejszała jej aktywne i uśpione formy.

Ma więc wieloaspektowe działanie wykraczające  daleko poza zdrowe kości.



Witamina K to rozpuszczalna w tłuszczach witamina znana z wielu funkcji. Chociaż nadal powszechnie nazywa się ją „witaminą krzepnięcia krwi”, naukowcy dowiadują się więcej o jej roli w szerokim zakresie procesów fizjologicznych, w tym podczas pandemii COVID-19. Witamina K jest niezbędna dla zdrowych kości, układu sercowo-naczyniowego i wątroby, a także dla nerek, trzustki, mózgu i układu nerwowego. Posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze.

Podczas gdy organizm wytwarza pewną ilość witaminy K w układzie pokarmowym, większość swoich potrzeb pokrywa z diety lub suplementów. Dietetyczne źródła witaminy K obejmują zielone warzywa liściaste, rzepę, brokuły, brukselkę, owoce, takie jak jagody, kiwi i winogrona, żółtko jaja, nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, a także produkty fermentowane, takie jak twarde sery, kapusta kiszona i japońska żywność miso i natto.

W tych produktach znajdują się dwa różne rodzaje witaminy K. Zielone warzywa liściaste, owoce i warzywa zawierają podtyp witaminy K1, znany również jako filochinon, podczas gdy witamina K2, znana jako menachinon, znajduje się głównie w sfermentowanej żywności, w której bakterie są częścią procesu jej produkcji. Żywność mleczna, podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego są również dobrym źródłem K2.

Stwierdzono, że witamina K1 gromadzi się głównie w wątrobie, sercu i trzustce, podczas gdy K2 gromadzi się głównie w mózgu, trzustce i nerkach. Chociaż zarówno K1 jak i K2 są potrzebne w krzepnięciu krwi ze względu na ich zasadniczą rolę w tworzeniu protrombiny,  czynnika krzepnięcia, wydaje się, że K2 ma szerszą funkcjonalność niż K1 i że niedobór K2 jest bardziej wyraźny. Nie ma jednak wyraźnej, konkretnej zalecanej dziennej dawki dla K2.

Osoby najbardziej narażone na niedobór witaminy K2 to noworodki i osoby starsze. Ponadto osoby stosujące dietę niskotłuszczową, osoby z zaburzeniami trawienia.

Witamina K2 jest ważna dla metabolizmu wapnia w organizmie. Przewlekły niedobór jest związany z przerzedzaniem kości i zwiększonym ryzykiem złamań u osób starszych. Jest również ważny dla zdrowia układu krążenia, ponieważ aktywuje białko, które zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych, zmniejsza sztywność tętnic i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Jej niedobór może prowadzić do nadciśnienia i miażdżycy. 

Witamina K2 dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym może hamować wzrost i rozprzestrzenianie się (przerzuty) komórek nowotworowych, a także wywoływać śmierć komórek nowotworowych.

 Ponadto odgrywa również znaczącą rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Mózg ma wysoką ekspresję specyficznych receptorów dla enzymów witaminy K2, a niedobór K2 wiąże się z różnymi chorobami neurologicznymi.

Ostatnio witamina K zwróciła szczególną uwagę podczas pandemii koronawirusa.  Niski jej poziom  może zwiększać ryzyko zgonu z powodu niewydolności oddechowej i choroby zakrzepowo-zatorowej u pacjentów z COVID-19. Witamina K, gdy jest dostępna w dużych ilościach, kontroluje proces krzepnięcia, aktywując czynniki krzepnięcia w wątrobie, a jednocześnie indukując białko przeciwzakrzepowe poza wątrobą. 


Witamina D3 współpracuje z witaminą K2 w utrzymaniu równowagi wapniowej w organizmie, wpływając na aktywację białka kostnego (osteokalcyny) odpowiedzialnego za wbudowywanie wapnia do kości. W badaniach klinicznych połączenie witaminy D3 i witaminy K2 (zwłaszcza podtypu witaminy K MK-7) zwiększało gęstość kości u kobiet po menopauzie z osteoporozą skuteczniej niż każda witamina przyjmowana pojedynczo.

Szczególną uwagę zwrócono na wzajemne oddziaływanie witaminy K i witaminy D w aspekcie regulacji odkładania wapnia w naczyniach krwionośnych. Zwiększone zwapnienie naczyń i stwardnienie naczyń krwionośnych mają poważne konsekwencje, takie jak zawały serca lub udary. W tym aspekcie witamina K2 odgrywa ważną rolę w zapobieganiu odkładaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych, kierując go zamiast tego do kości poprzez aktywację specyficznego białka (macierz GLA).


Działanie immunomodulujące i ochronne i sercowo-oddechowe witaminy D3 były przedmiotem wielu badań naukowych podczas obecnej pandemii. Niski poziom witaminy D3 odnotowano u ciężko chorych pacjentów z COVID-19 z innymi chorobami współistniejącymi. Jednak podawanie samej witaminy D3 może nie być najlepszym rozwiązaniem. Jak opisano powyżej, gdy witamina D3 jest przyjmowana z witaminą K2, działają one razem, aby utrzymać równowagę wapnia. Ale gdy witamina D3 jest przyjmowana bez witaminy K2, nasila odkładanie się wapnia w naczyniach krwionośnych i innych tkankach miękkich, w tym w płucach. Może to spowodować ostre uszkodzenie płuc i niewydolność oddechową. Ponadto witamina K2 jest niezbędna do krzepnięcia krwi i działa przeciwzapalnie.

Niedobór witamin D3 i K2 może prowadzić do powstawania zakrzepów krwi i rozległych stanów zapalnych. Niewydolność oddechowa, zakrzepica, burza cytokin i uszkodzenie wielu narządów mają katastrofalne skutki u pacjentów z COVID-19. Chociaż badania kliniczne wciąż trwają, wiele witamin, w tym D3 i K2, jest już podawanych na oddziałach intensywnej terapii w celu zmniejszenia ciężkości COVID-19.


O wspomaganiu się witaminą C we wszelkich przeziębieniach chyba nie trzeba pisać. 

Naukowcy poszli jednak dalej i rozważają stosowanie dożylnie dużych dawek tej witaminy w leczeniu zmęczenia powirusowego i tzw. "długiego covid". 

Niedobór witaminy C został wykazany u pacjentów z  COVID-19 i w innych ostrych ciężkich zakażeniach. Podawanie dożylne wysokiej dawki tego ważnego składnika odżywczego może być odpowiednią opcją leczenia dla pacjentów dotkniętych tymi schorzeniami.

Przeprowadzone badania kliniczne wykazują znaczne złagodzenie objawów zmęczenia, zaburzeń snu, depresji, po przejściu COVID-19. 


Dajmy więc sobie sami szansę na zwalczenie wirusa i dobre zdrowie.

Witamina C , nawet w dużych ilościach,  jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Witamina D3 i K2-MK7 zostały jakby teraz dopiero odkryte i doceniono ich znaczenie. Od dwóch lat je stosuję i nie chorowałam przez ten czas, chociaż wcześniej zdarzało się to dość często. Mimo zakatarzonych i kichających obok mnie. I oby tak dalej :). Można stosować wit. C z cynkiem. Jest taka w aptekach.


A rok temu, przed sezonem,  zastosowałam przepis podany przez naszego blogera @kungalu:


Woda czosnkowa:


Jak przygotować? 


1.Rano obrać 1 ząbek czosnku, przeciąć na pół i zalać szklanką wody o temperaturze ok. 20 stopni, w ceramicznym naczyniu (kubku). 


2.Wieczorem woda czosnkowa jest gotowa do użycia.  

2/3 szklanki należy wypić 3 - 4 godziny po ostatnim posiłku, przed snem.

Tadeusz uważa, że wystarczy 3-4 kwadranse.


3.Następnego dnia powtórzyć procedurę ze świeżym czosnkiem.


Pić przez miesiąc.


Po spożyciu wody czosnkowej w jelicie cienkim tworzy się naturalna szczepionka w 30 - 40 minut i całkowicie za darmo. 

Ta naturalna szczepionka zaczyna aktywnie tworzyć swoistą odporność na Covid - 19.

Sięgajmy więc po leki z Bożej apteki. Na wszystko jest ponoć tam lekarstwo. 

 I jeszcze jedno. Nie ma zapachu czosnkowego rano.



https://www.salon24.pl/u/e-b/1084630,naturalna-szczepionka


A tu dr Skoczylas o wit. D:






Wszystkim, bez względu na opcje polityczne, życzę zdrowia :).





E.B
O mnie E.B

Konstytucja RP  Art.14 Rzeczpospolita Polska zapewnia wolność prasy i innych środków społecznego przekazu. Mam na imię Ewa. Na moim blogu można zamieszczać opinie niekoniecznie zgodne z moimi, pod warunkiem zachowania ogólnie przyjętych norm obyczajowych. Oczywiście mam swoje poglądy, ale blogowanie dla mnie, to swobodna wymiana myśli, możliwość dyskusji, formowanie swoich poglądów w zderzeniu z poglądami innych. Wolność nie tylko "krzyżami się mierzy"......

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Społeczeństwo