4 obserwujących
105 notek
53k odsłony
282 odsłony

Szybka przekąska na piątkowe popołudnie

Wykop Skomentuj9

    Moja żona ma czasem  zachcianki.Czasem kulinarne.I ot trafiło się że w piątkowe popołudnie zachciało jej się coś przekąsić , byle szybko i dobre.Zatem spacerek czy jazda do sklepu wykluczona , trzeba robić z tego co jest.A jest niewiele bo wyjazd do sklepu zaplanowany na na jutro.Na szybko znalazłem ,  trzy dupki ( niektórzy mówią piętki ale to profanacja) zeschłego chleba, świeży szpinak który moja żona kupuje namiętnie by przywrócić mi siły fizyczne po chorobie , czosnek ( kilka główek zawsze musi być na podorędziu) , anchois z sardeli, nie żadne helskie.A później to już z górki , szpinak na patelnię , jak zaczyna go na patelni ubywać ( objętościowo) wrzucamy posiekane trzy ząbki czosnku i posiekane sardele z małego słoiczka.Mieszamy trochę i zdejmujemy z patelni.Podczas naszego smażenia, dupki od chleba moczyły się by zostać na końcu wyciśnięte.Rozmoczony i odciśnięty z wody ( lub mleka jak kto woli) chleb stanowi podstawową masę naszej potrawy.Wrzucamy do niego szpinak z patelni , dajemy trochę maki , oliwy, jedno lub dwa jajka , parę razy kręcimy solniczką i młynkiem do pieprzu i wyrabiamy na jednolitą masę.Smażymy na rumiano , nakładając masę w sposób podobny jak placki ziemniaczane , na oleju , oliwie bądź jak ktoś chce maśle.

  Do tego oczywiście jakieś mazidełko.U nas była to śmietana 18 , w której roztopiłem kawałek gorgonzoli picanti i złagodziłem dwoma łyżkami majonezu.Zostało jeszcze parę sztuk.

  


Wykop Skomentuj9
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości