11 obserwujących
498 notek
2028k odsłon
812 odsłon

Sosna i jej właściwości lecznicze. Syrop z sosny na przeziębienie

Sosna jest bogatym źródłem cennych składników.
Sosna jest bogatym źródłem cennych składników.
Wykop Skomentuj

Sosna bardzo dobrze oczyszcza powietrze, pochłania zwłaszcza szkodliwe pyły zawieszone PM. Ale to nie wszystkie jej właściwości. Sosna pomaga na choroby dróg oddechowych, układu moczowego, dolegliwości skórne, reumatyzm. 

Sosnę zbieramy na wiosnę

Sosna należy do rodziny roślin obejmującej ponad 100 różnych gatunków drzew i krzewów. Niemal każda jej odmiana wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. To pospolite i rosnące w Polsce drzewo ma działanie: przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbakteryjne i odkażające, rozkurczowe oraz wykrztuśne. 

Szpilki, pączki i gałązki sosen, zawierają olejek eteryczny – do 1 proc., żywicę, glikozydy, flawonoidy, witaminy (np. witaminę C w ilości 150-250 mg/100 g), kwasy żywicowe, sole, aldehydy, garbniki, barwniki i inne.

Pod koniec zimy i wczesną wiosną zbiera się pączki sosny, zanim zaczną pękać, i suszy w temp. Poniżej 35 st. C. Można też zbierać młode pędy wybijające z pączków w okresie wiosennym (ok. 5 cm długości). Suszy się podobnie jak pączki. Nie należy ścinać pędów wierzchołkowych, trzeba pozwolić drzewom na normalny wzrost. 

Pączki sosny możemy też kupić w aptekach i w sklepach zielarskich.

Przez odpowiednie nacinanie pni sosny uzyskuje się balsam sosnowy, nazywany potocznie żywicą sosnową, z której poprzez destylację i rektyfikację otrzymuje się olejek terpentynowy.

Z młodszych gałęzi sosny przy wyrębie lasu zdejmuje się korę i suszy w warunkach naturalnych. Otrzymuje się jako surowiec korę sosny.

Przez destylację z para wodną młodych wierzchołków oraz świeżego igliwia sosnowego uzyskuje się eteryczny olejek sosnowy.


pędy sosny
Najlepiej byłoby pozyskiwać pędy sosnowe w młodniku, w którym mają być wykonane wiosną zabiegi hodowlane.

Właściwości sosny

Właściwości lecznicze posiadają młode pędy, igliwie, żywica oraz drewno sosny zwyczajnej.

  • Pączki sosny działają przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie, w niewielkim stopniu moczopędnie. Stosowane w lekkich nieżytach górnych dróg oddechowych. W połączeniu z innymi ziołami używane przy nieżytach żołądka, jelit i dróg moczowych. Pomagają na: przeziębienie, kaszel i zapalenie oskrzeli, osłabienie, procesy zapalne, nadpobudliwość nerwową, zwężenie naczyń krwionośnych. W medycynie ludowej stosuje się lecznicze wywary, nalewki, syrop, kwas i piwo.
  • Terpentyna działa zewnętrznie antyseptycznie, podobnie jak dziegieć, stosowany niegdyś przy chorobach skórnych; stosowane są głównie w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Dziegieć sosnowy może być też stosowany w przypadku chorób skóry (łojotok, łuszczyca). Olejek terpentynowy podany zewnętrznie, łagodnie rozgrzewa, działa słabo odkażająco. Dobrze wchłania się przez skórę, drażni silnie błony śluzowe dlatego doustnie nie jest stosowny. Kalafonia służy do wyrobu maści i plastrów jako składnik poprawiający ich konsystencję oraz przyczepność do skóry.
  • Olejek sosnowy działa bakteriobójczo, wykrztuśnie, przeciwskurczowo. Olejek sosnowy uzyskiwany ze szczytowych pędów, igliwia i szyszek używany jest do inhalacji górnych dróg oddechowych, wchodzi w skład maści rozgrzewających. Stosowany jest także jako środek dezynfekujący i odkażający – jest toksyczny dla bakterii, wirusów i grzybów. Może on również pomóc osobom zmagającym się z nerwobólami, reumatyzmem, chorobami układu moczowego. Olejek pozyskiwany z igieł sosny przeciwdziała ponadto zmęczeniu, lekko pobudza i dodaje energii


miód sosnowy
Z sosny można też pozyskać miód. 

Syrop z pędów sosny

Składniki:

  • kilkanaście młodych pędów sosny
  • cukier

Przygotowanie:

Pędy sosny oczyszczamy i kroimy lub łamiemy na małe kawałeczki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą w proporcji 300 g pędów na 3 szklanki chłodnej wody. Doprowadzamy płyn do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy. Ponownie zagotowujemy, dodając cukier. Zaleca się dodanie cukru w ilości 1-1,5 kg na litr wywaru. Gotujemy przez 30-40 minut do czasu, aż sosnowy syrop zacznie gęstnieć. Można dodać sok z cytryny albo kwasek cytrynowy, aby syrop nie uległ zbrylowaniu. Płyn ma wygląd i konsystencję miodu. Przelewamy go do czystego słoja i przechowujemy w lodówce. Stosujemy: jedna łyżka stołowa dla dorosłego albo łyżeczka dla dziecka.

Inny, bardziej prosty przepis

Do trzylitrowego słoja wkładamy pędy sosnowe warstwami, przelewając je lipowym miodem. Słój zamykamy i odstawiamy na 14 dni w ciemne miejsce. Otrzymany syrop zlewamy do butelki z ciemnego szkła. Gotowy syrop należy podawać przy suchym i mokrym kaszlu po łyżeczce 4 razy na dobę.

Herbata z igieł sosny

Świeżo zerwaną gałązkę należy zanurzyć we wrzątku tak, by rozpuścił się woskowy nalot na igiełkach. Następnie trzeba ją posiekać, ponownie zalać wrzątkiem i zagotować. Po 10 minutach napar należy odcedzić i dodać do niego drobno pokrojoną skórkę cytryny oraz miód do smaku. 

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości