Zalewajka. fot. Youtube
Zalewajka. fot. Youtube

Łodzianie dumni z zalewajki - ma powstać kulinarny szlak tej zupy. Wiesz, jak ją zrobić?

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 24

W ramach akcji "Dumni z Zalewajki" ma powstać w Łodzi kulinarny szlak tej zupy. Będzie obejmować 20 lokali serwujących zalewajkę, która jest symbolem łódzkiej kuchni.

Akcja "Dumni z Zalewajki" ma przypomnieć potrawę będącą ikoną tradycji kulinarnej Łodzi. - O tej zupie będziemy mówić przez cały marzec, a zaczniemy od stworzenia "Łódzkiego Szlaku Zalewajki" – zapowiedziała  pomysłodawczyni wydarzenia Agata Zarębska ze strony jemywlodzi.pl

Trasa obejmować będzie ponad 20 miejsc serwujących zupę we własnym wydaniu, a wszystkie z nich opisane zostaną w zakładce na stronie jemywlodzi.pl – podała.

- Na portalu będzie można również znaleźć galerię zdjęć, historię zupy oraz mapę z zalewajkową trasą – przekazała Zarębska. - Restauracje, które serwują nasz łódzki przysmak, poznamy po znaku z jednorożcem w zalewajce, tym samym, który znajduje się na plakacie wydarzenia – zaznaczyła. 

Według organizatorów akcja ma pokazać zalewajkę w nowoczesnej odsłonie. Chodzi zarówno o przepisy, jak i planowane wydarzenia oraz prace plastyczne promujące akcję. Ich autorem jest łódzki grafik Igor Jankowski, także związany z lokalną gastronomią.

Zalewajkę będzie można nie tylko kupić w łódzkich restauracjach, ale również samodzielnie przyrządzić w domu. - Dla wszystkich, którzy kochają gotować powstanie ebook z przepisami na autorskie zalewajki stworzone przez najlepszych łódzkich szefów kuchni - zapowiedziała Izabella Borowska z jemywlodzi.pl .

Plakat promujący akcję
Plakat promujący akcję "Dumni z Zalewajki".

Zalewajka - przepis

Historia łódzkiej zupy sięga XIX wieku. Swoją nazwę zalewajka wzięła od sposobu przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem.

Do zupy dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, czasem także marchew i grzyby. W święta i w bogatszych łódzkich domach była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Potem do zupy zaczęto dodawać wędzony boczek i kiełbasę, często białą.

Taka zalewajka znana jest obecnie, niekiedy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Jeszcze niedawno w Łodzi za profanację uznawano dodawanie do zalewajki śmietany.

W 2009 roku zupa została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.

KJ


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości