Belgowie rozdają frytki na niektórych dawnych przejściach granicznych. Fot. Pixabay
Belgowie rozdają frytki na niektórych dawnych przejściach granicznych. Fot. Pixabay

Belgowie są naprawdę dumni ze swojej tradycji. Rozdają frytki na granicach

Redakcja Redakcja Obyczaje Obserwuj temat Obserwuj notkę 13

Frytki to narodowa belgijska przekąska. Belgowie postanowili ją wypromować. Rozdają frytki na niektórych dawnych przejściach granicznych z Francją, Niemcami i Holandią.

Dumni ze swojej tradycji gastronomicznej Belgowie postanowili w ten niecodzienny sposób uczcić "tydzień frytek". Zamienili kilka  byłych przejść granicznych w smażalnie frytek. Chcą promować gastronomiczną ofertę Belgii. Akcja ma miejsce w graniczącymi z Francją Tournai i De Panne, w Zezalde przy granicy z Holandią oraz Kelmis przy granicy z Niemcami.

Jak tłumaczy Flamandzkie Centrum Promocji Rolnictwa i Rybołówstwa chodzi nie tylko o to, żeby promować Belgię jako kraj rozkochany w złocistych, smażonych kawałkach ziemniaków, ale też o to, by sprawić, aby ci, którzy wracają z zagranicy, już od rogatek kraju czuli się jak w domu.

W Belgii jest około 5 tys. smażalni frytek. W większych miastach można je spotkać prawie na każdej głównej ulicy. Belgowie chwalą się, że o istnieniu tej przekąski w ich kraju wspominają manuskrypty z 1781 r. To właśnie w Belgii frytki miały zostać wynalezione. Ludzie zamieszkujący w pobliżu płynącej przez Walonię rzeki Mozy łowili małe rybki i smażyli je w głębokim tłuszczu. Zimą, gdy rzeka zamarzała, nie mogli ich łowić, więc kroili ziemniaki nadając im kształt rybek, a następnie je smażyli.

Przepis na belgijskie frytki jest naprawdę prosty. Ziemniaki należy obrać i umyć. Następnie pokroić w grubsze słupki. Pokrojone ziemniaki należy włożyć do dużej miski lub garnka i zalać zimną wodą, po czym wsypać łyżeczkę cukru i odstawić na 30 minut. To sekret belgijskich szefów kuchni. Potem należy odlać wodę, a ziemniaki dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, bo jeśli będą mokre, olej podczas smażenia będzie pryskał, a to grozi poparzeniem. Najlepsze frytki są smażone w głębokim oleju. Frytki można przygotować we frytkownicy lub w zwykłym garnku. Po rozgrzaniu frytek należy je smażyć partiami, tak aby były złociste i chrupiące.

źródło: PAP

KJ

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości