10 obserwujących
581 notek
2192k odsłony
  1852   0

Jak przygotować wigilijny stół? Dekoracje, przepisy

Skromny i elegancki wigilijny stół.
Skromny i elegancki wigilijny stół.

Przygotowanie: 1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar. 2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie. 3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy. 4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka. 5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.

Przepis na smażonego karpia

Składniki: karp (martwy), sól pieprz do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej).
Przygotowanie: 1. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia. 3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.

Przepis na kapustę z grochem

Składniki: 25 dag grochu łuskanego pół kilograma kapusty kiszonej liść laurowy; ziele, sól, pieprz oliwa masło.
Przygotowanie: 1. Groch namaczamy i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy, masła i liściem laurowym. 2. Kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy, dodając przyprawy: sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Dodajemy odrobinę masła. 3. Oba ugotowane składniki mieszamy i odstawiamy dla wymieszania smaków. Nie gotujemy więcej.

image
Barszczyk czerwony na wigilijnym stole.

Przepis na łatwy piernik

Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, 13 dag miodu, 1 jajko, 10 dag roztopionej margaryny, 1,5 łyżeczki sody, łyżeczki przyprawy do pierników.
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. 2. Tak przygotowaną masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej (do ciasta można dodać bakalie). 3. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Przepis na kutię
Składniki: szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego, 1/3 szklanki miodu, garść rodzynek, garść migdałów, pół szklanki słodkiej śmietanki.
Przygotowanie: 1. Pszenicę zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 - 4 godziny). Znów odcedzić. 2. Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. 3. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z lejącym się miodem oraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. 4. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej serwować ze śmietanką w oddzielnym naczyniu.



źródło: deccoria.pl, gazetakrakowska.pl

ja

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.


Lubię to! Skomentuj74 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura