Skromny i elegancki wigilijny stół.
Skromny i elegancki wigilijny stół.

Jak przygotować wigilijny stół? Dekoracje, przepisy

Redakcja Redakcja Święta, rocznice Obserwuj temat Obserwuj notkę 83

Wigilię i Boże Narodzenie najczęściej spędzamy przy stole. Pięknie przystrojony, zastawiony smacznym jedzeniem, wprowadza całą rodzinę w świąteczny klimat.

Co przygotować na świąteczny stół?

  • Biały obrus. Powinien być dostosowany do wielkości stołu - nie za krótki i nie za długi. Jeśli tego wymaga materiał, to odprasowany. Biel symbolizuje czystość intencji i dobrą wolę zasiadających przy stole gości. Oczywiście pod obrusem powinno znaleźć się symboliczne sianko. Na obrusie można ułożyć serwety, czerwone, albo ze świątecznymi motywami. W kolejne dni świąt na stole mogą znaleźć się obrusy w świąteczne wzory, niekoniecznie białe.

image
Biały obrus, a na nim świąteczna zastawa.

  • Naczynia - talerze, kieliszki, filiżanki i sztućce. Zapewne każdy z nas posiada taki zestaw, który wyjmuje na szczególne okazje. Odświętną zastawą pokazujesz wyjątkowość chwili oraz szacunek dla swoich gości. Nie zapomnij o wypolerowaniu sztućców i odpowiednim ich ułożeniu. Na osobnym talerzyku powinien znajdować się opłatek.

image
Podpowiedź z serwisu genialne.pl

  • Waza, półmiski, dzbanek na napoje - ważne, by były ładne i dekoracyjne. Jeśli nie posiadasz ich w zestawie, spróbuj dobrać kolorystycznie do już posiadanej zastawy stołowej. Waza przyda się na barszczyk lub inną wigilijną zupę. Na półmiskach ułożysz ryby i mięso - są bardzo wygodne. W dzbanku może być kompot z suszu lub inny napój - dzięki temu unikniesz ciągłego biegania do kuchni.

  • Świeca lub świecznik. Światło na stole to symbol rozświetlonej ogniem Gwiazdy Betlejemskiej stajenki. Możemy na stole postawić grubą ozdobną świecę, albo świeczkę Caritasu, lub też cienkie świeczki w ciekawym świeczniku. Z braku miejsca ostatecznie może być podgrzewacz w ładnej oprawie. Bardzo efektownie wygląda podgrzewacz włożony do kielicha na wysokiej nóżce. Świeca na stole wywoła uroczysty i ciepły klimat podczas wigilii. Dodatkowo świeca pełni też funkcję dekoracyjną.

image
Pomysł na dekorację świąteczną ze świeczkami.

Jak udekorować stół na wigilię - pomysły

  • Serwetki - pełnią funkcję zarówno dekoracyjną, jak i praktyczną. Mogą być jednokolorowe lub ozdobne ze świątecznymi motywami gwiazdek, bombek, aniołków, reniferów, świętego Mikołaja czy choinki. Papierowe są wygodne i przydają się podczas posiłku. Dodatkowo ozdabiają mój stół świąteczny. Można je położyć bezpośrednio na talerzu, złożyć w trójkąt i położyć obok, zawinąć w nie sztućce albo zwinąć w fantazyjny wzorek. Wygląda efektownie, ale zaraz i tak goście go zburzą.

  • Świąteczny stroik lub wieniec - można go wykonać samodzielnie lub kupić w kwiaciarni. Składają się na niego jodłowe gałązki (najlepiej, by pachniały) oraz elementy dekoracyjne. Mogą to być produkty ekologiczne: szyszki, orzechy, suszone owoce, anyż, cynamon, gałązki jemioły, słomiane gwiazdki, albo sztuczne: bombki, plastikowe ozdóbki, koraliki, wstążki itp. Jeśli robimy stroik samodzielnie, to gałązki dobrze połączyć cieniutkim drutem w zielonym kolorze, a ozdoby przymocować klejem na gorąco. W środku wieńca możemy umieścić świecę.
    Pojedyncze gałązki z drobnymi elementami dekoracyjnymi możemy także położyć bezpośrednio na talerzu albo obok, w sąsiedztwie sztućców. Zielone gałązki możemy także włożyć do wazonu i postawić na środku stołu. Na takiej "choince" możemy zawiesić ponadto lukrowane pierniczki.

image
Możemy spróbować przygotować stroik samodzielnie.

  • Dekoracyjne figurki świąteczne. Jeśli na stole mamy sporo miejsca, możemy postawić na nim ładne ozdoby. Może to być kompozycja z samych bombek albo z innych ozdób: gwiazd, reniferów, konia na biegunach, dziadka do orzechów, figurka św. Mikołaja. Tu należy uważać, by nie przesadzić i nie "zagracić" stołu, wszak muszą się jeszcze na nim zmieścić potrawy, a goście spokojnie zjeść. A z drugiej strony nie popaść w kicz, który w większości oferują sklepy.

Potrawy na wigilijny stół - przepisy

Według tradycji na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a dań wigilijnych musi być dwanaście. Każdego z nich trzeba spróbować, bo wówczas będzie sprzyjało nam szczęście przez cały rok. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się:

  • zupy (barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, żurek lub zupa rybna);
  • ryby (karp smażony lub karp w galarecie, śledzie w zalewie octowej, oleju lub w śmietanie),
  • kapusta z grochem, kapusta lub bigos
  • pierogi z kapustą i grzybami lub łazanki
  • paszteciki z kapustą i grzybami, uszka z kapustą lub z mięsem
  • kulebiak
  • makiełki, kutia
  • ciasta: piernik, makowiec, sernik
  • kompot z suszonych owoców

image
Świąteczne ciasta - piernik i makowiec.

Przepis na barszcz z uszkami

Barszcz: 2 kg buraków ćwikłowych 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy sok z cytryny cukier pieprz sól. Ciasto na uszka: 20 dag mąki łyżka oleju. Nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajo pieprz sól.

Przygotowanie: 1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar. 2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie. 3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy. 4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka. 5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.

Przepis na smażonego karpia

Składniki: karp (martwy), sól pieprz do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej).
Przygotowanie: 1. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia. 3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.

Przepis na kapustę z grochem

Składniki: 25 dag grochu łuskanego pół kilograma kapusty kiszonej liść laurowy; ziele, sól, pieprz oliwa masło.
Przygotowanie: 1. Groch namaczamy i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy, masła i liściem laurowym. 2. Kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy, dodając przyprawy: sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Dodajemy odrobinę masła. 3. Oba ugotowane składniki mieszamy i odstawiamy dla wymieszania smaków. Nie gotujemy więcej.

image
Barszczyk czerwony na wigilijnym stole.

Przepis na łatwy piernik

Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, 13 dag miodu, 1 jajko, 10 dag roztopionej margaryny, 1,5 łyżeczki sody, łyżeczki przyprawy do pierników.
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. 2. Tak przygotowaną masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej (do ciasta można dodać bakalie). 3. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Przepis na kutię
Składniki: szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego, 1/3 szklanki miodu, garść rodzynek, garść migdałów, pół szklanki słodkiej śmietanki.
Przygotowanie: 1. Pszenicę zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 - 4 godziny). Znów odcedzić. 2. Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. 3. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z lejącym się miodem oraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. 4. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej serwować ze śmietanką w oddzielnym naczyniu.



źródło: deccoria.pl, gazetakrakowska.pl

ja

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.


Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura