Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika
256
BLOG

pomarańczowe brownie

Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Dla NieAlergików. Bardzo w moim guście, czekoladowo-pomarańczowy gniotek. Cudowny...

Weźmy:

200 g brązowego cukru trzcinowego
100 g masła
100 ml mąki
100 ml kakao
jajko
łyżeczkę cukru z wanilią
sok i skórkę otartą z połowy pomarańczy
2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g gorzkiej czekolady (posiekanej na kawałki)
szczyptę soli
1/2 łyżeczki sody

Cukier zmiksować z roztopionym masłem, dodać jajko i zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać mąkę, kakao, stratą skórkę, sok, sól i sodę, ucierać dalej. Następnie wmieszać posiekaną skórkę kandyzowaną i czekoladę. Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i piec ok. 20 minut.

Zapraszam na główny blog i do księgarni.

 

 

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości