Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika
362
BLOG

kiś loren ;)

Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika Rozmaitości Obserwuj notkę 4

 

Zdecydowanie dla NieAlergika. Kiś loren aka quiche lorraine aka bida-tarta, ale bardzo smaczna. Z resztek. Nie lubię marnować jedzenia, więc jak widzę, że coś się "nie zjada" lub że w najbliższym czasie "nie pójdzie", to wrzucam do zamrażarki. Następnie nadchodzi moja cykliczna, sprzątaniowa idee fixe i wtedy wyciągam. Jak znalazł! Tarta jest konkretna, dlatego najlepiej podać ją z michą sałaty z winegretem.
Należy mieć:

gotowe ciasto fancuskie
małe pętko dobrej kiełbasy (lub trochę boczku czy wędliny)
cebulę
pół szklanki śmietany
2 jajka
ok. szklanki serów żółtych pokrojonych w kosteczkę
sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany
łyżkę smalcu (lub innego tłuszczu)

Kiełbasę pokroić w słupki, cebulę w ćwierćplasterki i podsmażyć razem na smalcu. Śmietanę dobrze wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Ciasto ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty. Ciasto ponakłuwać, posypać kiełbasą z cebulą, serem, a następnie polać sosem jajecznym. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg, dolne dogrzewanie) i piec ok. 20 minut.

Zapraszam na mój główny blog i po moją książkę, np. do tej księgarni, lub księgarni Latarnik przy Łódzkiej 8 w Częstochowie, lub FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy.

 

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości