W popularnych kaszach gryczanych dostępnych w polskich sklepach wykryto rakotwórczy glifosat.
W popularnych kaszach gryczanych dostępnych w polskich sklepach wykryto rakotwórczy glifosat.

Uwaga na te kasze gryczane. Mogą zawierać rakotwórczy glifosat

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 68

Niezależni eksperci przeprowadzili badanie dziesięciu kasz gryczanych dostępnych na rynku. W sześciu wykryto obecność pestycydu o nazwie glifosat, który ma działanie rakotwórcze.

Co to jest glifosat?

Rakotwórczy glifosat jest składnikiem herbicydu Roundup stosowanego do ochrony roślin uprawnych przed chwastami. Kaszom gryczanym sprzedawanym w polskich sklepach przyjrzeli się eksperci z programu FoodRentgen i Fundacji Konsumentów. Glifosat wykryto w sześciu z dziesięciu kasz dostępnych na rynku. Tylko cztery produkty nie zawierały pestycydu. Zawiadomiono Główny Inspektorat Sanitany. Lidl wycofał partię swojej kaszy ze sklepów.

Szkodliwa kasza gryczana - jaka zawiera glifosat?

W tych kaszach wykryto ilość przekraczającą normę (0,1 mg/kg):

  • Kuchnia Lidla Kasza gryczana 400 g - 0,31 mg/kg
  • Risana Kasza gryczana prażona 400 g - 0,32 mg/kg  
  • Janex Kasza gryczana prażona 1 kg - 0,63 mg/kg  
  • Cenos Kasza gryczana biała 400 g - 0,73 mg/kg 

W tych produktach wykryto ilość nieprzekraczającą normy (0,1 mg/kg):

  • Kupiec Kasza gryczana prażona 400 g - 0,053 mg/kg   
  • Melvit Premium Kasza gryczana prażona 400 g - 0,098 mg/kg  

Te kasze są bezpieczne - nie zawierają glifosatu: 

  • Ekowital Ekologiczna kasza gryczana 500 g - 0 mg/kg 
  • NautrAvena Ekologiczna kasza gryczana 1kg - 0 mg/kg 
  • Auchan Kasza gryczana biała 400 g - 0 mg/kg 
  • Carrefour Kasza gryczana biała 400 g - 0 mg/kg 

Badanie dotyczyło tylko obecności glifosatu.

Glifosat - działanie

Glifosat jest stosowany powszechnie w rolnictwie do odchwaszczania pól i osuszania zbóż, m.in. ziaren gryki czy prosa. Badania glifosatu pokazują, że w organizmie człowieka może on powodować powstawanie chłoniaków nieziarnicznych oraz obniżać płodność u mężczyzn. Glifosat niszczy wątrobę i florę jelitową, redukuje ilość witaminy D, a także pogarsza przyswajanie serotoniny. Po spożyciu kaszy gryczanej z przekroczoną normą obecności herbicydu można odczuwać znużenie, cierpieć na bezsenność i mieć problem z koncentracją. 

Kasza gryczana z Lidla

- Po otrzymaniu informacji na temat kaszy gryczanej natychmiast poprosiliśmy naszego dostawcę o przedstawienie jego stanowiska w tej sprawie. Ponadto wycofaliśmy partię wspomnianego produktu ze sprzedaży - mówi Aleksandra Robaszkiewicz z Lidl Polska. - Chcielibyśmy również podkreślić, że wyniki badań kaszy gryczanej przeprowadzonych przez zewnętrzne akredytowane laboratorium na nasze zlecenie były prawidłowe. Jesteśmy w stałym kontakcie z naszym dostawcą - dodała. 

- Nie jest (...) dobrą wiadomością informacja, że produkt firmowany przez sieć niemieckich dyskontów Lidl odnotował tak wysokie przekroczenie pozostałości glifosatu. Warto tutaj przypomnieć komunikat z maja 2017 roku, kiedy to sieć deklarowała obniżenie poziomu pozostałości pestycydów w produktach sieci do wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE. W przypadku przebadanej kaszy gryczanej poziom ten trzykrotnie przekracza Najwyższy Dopuszczalny Poziom. Chcielibyśmy postrzegać ten fakt jako wypadek przy pracy, a nie wprowadzanie w błąd konsumentów - czytamy w raporcie FoodRentgen o szkodliwości kasz gryczanych. 

Sonko - producent kasz gryczanych Risana, w której również wykryto glifosat, również zleciła dodatkowe badania produktu. Twierdzi, że wyniki ekspertyzy niezależnych specjalistów w laboratorium nie potwierdzają doniesień FoodRentgen o obecności glifosatu w jego produktach.

Glifosat w żywności - co nie zawiera glifosatu?

Wnioski badaczy żywności są bardzo alarmujące dla polskich konsumentów. Według FoodRentgen, aby uniknąć szkodliwych substancji, najbezpieczniej wybierać produkty oznaczone jako ekologiczne. - Porównując informacje z raportu o kaszach gryczanych i płatkach śniadaniowych nasuwa się jeszcze jedne negatywne podejrzenie. Otóż to, że produkt jest czysty, czyli wolny od pozostałości, zależy tylko od przypadku. Świadczy o tym fakt obecności pewnych marek w grupie produktów wolnych od pozostałości w jednym raporcie, a w drugim w grupie produktów ze znacznymi przekroczeniami. Wyjątek stanowi tylko grupa produktów ekologicznych, która zarówno w jednym, jak i w drugim raporcie odznaczała się czystością - wskazuje firma. 

Czy kasza gryczana jest zdrowa?

Ekspert o glifosacie w żywności (TVN/x-news)


GW


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości