Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności.
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności.

Syrop z czarnego bzu – właściwości, przepis, dawkowanie

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 2

Zimą doskonale się sprawdzi jako środek przeciwwirusowy i wzmacniający organizm, natomiast latem – jako pyszna lemoniada. Syrop z czarnego bzu to prawdziwy rarytas, zarówno jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, jak i smakowe.  

Owoce i kwiaty czarnego bzu: właściwości

Kwiaty czarnego bzu działają antywirusowo, oczyszczająco, przeciwmigrenowo, a oprócz tego obniżają ciśnienie krwi i łagodzą stany zapalne. Kwitnące wierzchołki czarnego bzu wykorzystuje się w leczeniu kaszlu, grypy i przeziębień. Napar ma właściwości relaksujące i działa napotnie, redukując gorączkę.

Kwiaty bzu mają właściwości łagodzące, wzmacniają błonę śluzową nosa oraz gardła, tym samym zwiększając odporność na infekcje. Kwiaty czarnego bzu są przepisywane na chroniczne infekcje, katar sienny, alergie, infekcje ucha oraz na zakażenie drożdżakowe. Kwiaty bzu działają również moczopędnie, przyczyniając się do wydalania z naszego organizmu produktów przemiany materii. Warto dodać, że wzmacniają naczynia krwionośne.

Czarny bez zawiera olejki lotne, flawonoidy, śluz roślinny, garbniki, witaminy A oraz C, glikozydy cyjanogenne, związki wapnia, żelaza, potasu i alkaloidy. W jego składzie można znaleźć też kwercetynę, która obniża poziom glukozy we krwi, co pomaga w profilaktyce cukrzycy. Nie bez powodu więc syrop z czarnego bzu stanowi standardowe wyposażenie naturalnych i ekologicznych apteczek.

Owoce bzu pomagają utrzymać układ immunologiczny w dobrej kondycji. W przypadku infekcji mają podobne działanie jak kwiaty. Stosuje się je u osób cierpiących na reumatyzm, nerwobóle oraz infekcje skórne. Jagody czarnego bzu pomagają również w przypadku zaparć. Syrop z owoców tej rośliny jest wykorzystywany jako środek oczyszczający organizm z toksyn, takich jak metale ciężkie, pasożyty i bakterie.

Syrop z owoców i kwiatów czarnego bzu to naturalne, a przede wszystkim bezpieczne remedium na wiele dolegliwości zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych.


kwiaty czarnego bzu
Cały smak syropu z bzu jest ukryty w pyłku z jego kwiatów. 

Bez czarny zawiera olejki lotne, flawonoidy, śluz roślinny, garbniki, witaminy A oraz C, glikozydy cyjanogenne, związki wapnia, żelaza, potasu, alkaloidy. Bez zawiera również kwercetynę, która obniża poziom glukozy we krwi, co pomaga w profilaktyce cukrzycy. 

Owoce bzu pomagają one utrzymać układ immunologiczny w dobrej kondycji. Mają podobne działanie w przypadku infekcji, jak kwiaty. Stosuje się je w przypadku reumatyzmu, nerwobólów oraz infekcji skórnych. Jagody bzu czarnego pomagają również w przypadku zaparć. Sok z owoców bzu jest również uważany jako środek oczyszczający organizm z toksyn, jak metale ciężkie, pasożyty i bakterie.

Bez czarny pochodzi z Europy. Można go znaleźć w lasach oraz na nieużytkach. Białe kwiaty zbiera się w czerwcu. Natomiast od sierpnia do jesieni dojrzewają owoce, z których można przygotować sok. Kwiaty najlepiej zbierać w porze rannej lub do południa (ich zapach jest wtedy najbardziej intensywny) w dzień suchy i ciepły. Dobrze, by było to miejsce z dala od ulicy i zakładów przemysłowych. Owoce czarnego bzu zbiera się we wrześniu, gdy wszystkie dojrzeją, czyli mają czarno-fioletowy kolor. Nie można ich jeść na surowo, ponieważ są trujące.

Kiedy najlepiej zbierać czarny bez na przetwory? 

Czarny bez pochodzi z Europy – rośnie w lasach oraz na nieużytkach. Jego białe kwiaty zbiera się w czerwcu, natomiast od sierpnia do jesieni dojrzewają owoce, z których można przygotować sok. Kwiaty najlepiej zbierać rano, najpóźniej do południa (ich zapach jest wtedy najbardziej intensywny) w suchy i ciepły dzień. Najlepiej, aby to było miejsce z dala od ulicy i zakładów przemysłowych. Owoce czarnego bzu zbiera się we wrześniu, gdy wszystkie już dojrzeją, czyli zyskają czarno-fioletowy kolor. Nie wolno ich jeść na surowo, ponieważ są trujące.

czarny bez

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 80 kwiatów (baldachów) czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • 2 kg cukru 
  • 4 cytryny

Przygotowanie:

  1. Syrop z czarnego bzu należy przygotować od razu po zerwaniu kwiatów, gdy są one najświeższe. Najpierw jednak powinno się je rozłożyć, żeby pozbyć się z nich ewentualnych robaczki.
  2. Nożyczkami odetnij łodyżki od baldachów – najlepiej robić to nad garnkiem lub dużą miską. Cały smak syropu jest ukryty w pyłku z kwiatów, dlatego też nie warto zbierać ich po deszczu lub myć przed użyciem.  
  3. Osobno zagotuj wodę z sokiem z cytryny.
  4. Zalej słodką wodą kwiaty. Jeśli wystają, ubij je drewnianą łyżką.
  5. Garnek przykryj pokrywką lub ściereczką. Odstaw na ok. 4 dni i codziennie mieszaj. Część kwiatów powinna zbrązowieć.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu odcedź syrop. Postaw na dużym garnku drobne sitko (lub durszlak pokryty gazą) i wylej syrop.
  7. Odcedzony syrop przelej do butelek i słoiczków. Jeśli ma być używany na bieżąco, wstaw go do lodówki. Żeby syrop mógł postać dłużej, zagotuj go i wlej do wyparzonych słoiczków. Po zakręceniu postaw je do góry dnem i odwróć dopiero wtedy, gdy zupełnie ostygną. W ten sposób możesz przechowywać syrop z kwiatów czarnego bzu przez kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Zagęszczony syrop z kwiatów bzu jest lekarstwem, rozcieńczony – dodatkiem do deserów, napojów i drinków. Można go dolać do herbaty lub stworzyć na jego bazie lemoniadę z dodatkiem cytryny i dużej ilości wody. 


czarny bez
Lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu jest przepyszna. 

Przepis na sok z owoców bzu

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu 
  • 0,5 kg cukru
  • szklanka wody (ok. 200 ml)

Przygotowanie:

  1. Świeże owoce czarnego bzu umyj, a następnie oddziel od łodyżek baldachów. Niedojrzałe owoce odrzuć.
  2. Przełóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min.
  3. Za pomocą sitka oddziel pulpę od soku. Dodaj cukier i mieszaj całość, aż się rozpuści.
  4. Na koniec wlej sok do słoika i przechowuj w lodówce. Jeśli ma postać dłużej, to najpierw go zagotuj, a następnie przelej do wyparzonych słoiczków. 


czarny bez
Oprócz soku z owoców czarnego bzu można zrobić wino oraz dżem. 

Kwiaty czarnego bzu na deser

We Francji i Austrii kwiaty czarnego bzu smaży się w cieście naleśnikowym i je jako deser. W tym celu baldachy obtacza się w cieście i smaży na złocisty kolor. Po wyciągnięciu z oleju odsącza się je z tłuszczu i obcina łodygi (są gorzkie). Placuszki można posypać cukrem pudrem lub skropić sokiem z cytryny, w zależności od upodobań. Kwiatów bzu, podobnie jak owoców, nie wolno jeść na surowo. 

ja


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości