12 obserwujących
680 notek
1513k odsłon
321 odsłon

Syrop z bzu na przeziębienie. Przepis na sok z kwiatów i owoców czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności.
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności.
Wykop Skomentuj1

Zimą doskonale się sprawdzi jako środek przeciwwirusowy i wzmacniający organizm. Latem jako pyszna lemoniada. Syrop z czarnego bzu to prawdziwy rarytas, zarówno jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, jak i smakowe. 

Bez czarny i jego właściwości

Kwiaty czarnego bzu działają antywirusowo, oczyszczająco, przeciwmigrenowo, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą stany zapalne. Kwitnące wierzchołki bzu czarnego są idealne w leczeniu kaszlu, grypy, przeziębień. Napar posiada właściwości relaksujące i działa napotnie redukując gorączkę.

Kwiaty bzu czarnego posiadają także właściwości łagodzące i wzmacniające błonę śluzową nosa oraz gardła, zwiększając tym samym ich odporność na infekcje. Kwiaty bzu czarnego są przepisywane na chroniczne infekcje, katar sienny, alergie, infekcje ucha oraz na zakażenie drożdżakowe. 

Kwiaty bzu działają również moczopędnie, przyczyniając się do wydalenia produktów przemiany materii z naszego organizmu. Poza tym działają wzmacniająco na naczynia krwionośne. 

świeże kwiaty czarnego bzu
Cały smak syropu z bzu jest ukryty w pyłku z jego kwiatów. 

Bez czarny zawiera olejki lotne, flawonoidy, śluz roślinny, garbniki, witaminy A oraz C, glikozydy cyjanogenne, związki wapnia, żelaza, potasu, alkaloidy. Bez zawiera również kwercetynę, która obniża poziom glukozy we krwi, co pomaga w profilaktyce cukrzycy. 

Owoce bzu pomagają one utrzymać układ immunologiczny w dobrej kondycji. Mają podobne działanie w przypadku infekcji, jak kwiaty. Stosuje się je w przypadku reumatyzmu, nerwobólów oraz infekcji skórnych. Jagody bzu czarnego pomagają również w przypadku zaparć. Sok z owoców bzu jest również uważany jako środek oczyszczający organizm z toksyn, jak metale ciężkie, pasożyty i bakterie.

Bez czarny pochodzi z Europy. Można go znaleźć w lasach oraz na nieużytkach. Białe kwiaty zbiera się w czerwcu. Natomiast od sierpnia do jesieni dojrzewają owoce, z których można przygotować sok. Kwiaty najlepiej zbierać w porze rannej lub do południa (ich zapach jest wtedy najbardziej intensywny) w dzień suchy i ciepły. Dobrze, by było to miejsce z dala od ulicy i zakładów przemysłowych. Owoce czarnego bzu zbiera się we wrześniu, gdy wszystkie dojrzeją, czyli mają czarno-fioletowy kolor. Nie można ich jeść na surowo, ponieważ są trujące.

Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych podczas stosowania preparatów z bzu czarnego.

świeże owoce czarnego bzu

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki

  • 80 kwiatów (baldachów) czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • 2 kg cukru 
  • 4 cytryny

Przygotowanie

Syrop należy przygotować od razu po zerwaniu kwiatów, gdy są one najświeższe. Rozkładamy kwiaty, aby zeszły z nich ewentualne robaczki. Nożyczkami odcinamy łodyżki od baldachów. Najlepiej zrobić to nad garnkiem lub dużą miską. Cały smak syropu jest ukryty w pyłku z kwiatów – dlatego nie warto zbierać ich po deszczu lub myć przed użyciem. 

Osobno zagotuj wodę z sokiem z cytryny. Zalej słodką wodą kwiaty. Ubij je drewnianą łyżką, jeśli wystają.  Garnek przykryj pokrywką lub ściereczką. Odstaw na ok. 4 dni i codziennie mieszaj. Część kwiatów zbrązowieje. Po tym czasie odcedź syrop. Postaw na dużym garnku drobne sitko (lub durszlak pokryty gazą) i wylej syrop.

Odcedzony syrop przelej do butelek i słoiczków. Jeśli chcesz ho zużyć na bieżąco, to wstaw do lodówki. Jeśli na dłużej, to zagotuj syrop i wlej do wyparzonych słoiczków. Po zakręceniu postaw do góry dnem i odwróć dopiero, gdy zupełnie ostygną. Przechowają się kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop jest w zagęszczeniu jest lekarstwem, rozcieńczony dodatkiem do deserów, napojów i drinków. Można go dodać do herbaty czy stworzyć na jego bazie lemoniadę z dodatkiem cytryny i z dużą ilością wody. 

lemoniada z kwiatów czarnego bzu w karafce
Lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu jest przepyszna. 

Przepis na sok z owoców bzu

Składniki

  • 1 kg owoców czarnego bzu 
  • 0,5 kg cukru
  • szklanka wody (ok. 200 ml). 

Przygotowanie:

Świeże owoce czarnego bzu myjemy, oddzielamy od łodyżek baldachów, niedojrzałe owoce odrzucamy. Przekładamy owoce do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Następnie przy użyciu sitka oddzielamy pulpę od soku. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Zlewamy sok do słoika i przechowujemy w lodówce. Jeśli ma postać dłużej, to zagotowujemy sok i przelewamy go do wyparzonych słoików. 

słoiczek pełen soku oraz owoce czarnego bzu
Oprócz soku z owoców czarnego bzu można zrobić wino oraz dżem. 

Zobacz także przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Kwiaty czarnego bzu na deser

We Francji czy Austrii kwiaty czarnego bzu smaży się w cieście naleśnikowym i jada jako deser. Baldachy obtaczamy w cieście i smażymy na złocisty kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu i obcinamy łodygi - są gorzkie. Placuszki możemy posypać cukrem pudrem lub skropić sokiem z cytryny w zależności od upodobań smakowych. Kwiatów, podobnie jak owoców nie wolno jeść na surowo. 

ja

Wykop Skomentuj1
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości