Zielone banany
Kolor banana ma znaczenie. Te z zieloną jeszcze skórką, o gorzko-cierpkim smaku, zawierają mniej cukru. Dietetycy z reguły zalecają je osobom, które walczą z nadwagą lub otyłością. Jeśli lubimy w pełni dojrzałe banany, a jesteśmy na diecie, powinniśmy zjadać ich zdecydowanie mniej. Zielone banany są najbardziej wartościowe odżywczo – mają więcej witamin i minerałów niż te o żółtej czy brązowej skórce.

Żółte banany
Większość z nas lubi żółte, dojrzałe banany. Są słodsze od zielonych, mniej cierpkie, bardziej sycące, czasem mają już lekko mączną nutę. Powinniśmy jednak uważać na nie bardziej niż na zwykłe cukierki. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego i Uniwersytetu z Toronto wykazali, że za największe skoki poziomu cukru odpowiadają nie lody i cukierki, ale marchewka, ziemniaki i... banany.
Brązowe banany
Indeks glikemiczny bananów zależy od stopnia ich dojrzałości. Brązowe banany, których owoc po odarciu ze skórki jest zwykle galaretowy i smakują najbardziej mącznie i najsłodziej, mogą mieć indeks glikemiczny nawet powyżej 70 jednostek. Brązowe owoce tracą również znaczną część witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B1.
Nie oznacza to, że przejrzałe banany nadają się tylko do wyrzucenia. Co prawda zawierają mnóstwo cukrów prostych, niewskazanych dla osób na diecie, ale stanowią bogate źródło antyoksydantów - zdecydowanie więcej niż banany zielone i żółte.
Czerwone banany
W polskich sklepach można kupić również czerwone banany – są nieco droższe od tych zwykłych. Czerwone banany są krótsze i grubsze. Ich skórka jest ciemna, a jasny miąższ kremowy w konsystencji. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy oraz składniki mineralne. Mają dużo witaminy A, więc warto je jeść „na oczy”. Możne je spożywać także na ciepło. Ważne - do jedzenia nadają się jedynie dojrzałe owoce tej odmiany, niedojrzałe są niesmaczne.
Banany w kuchni
Osoby, które lubią kulinarne eksperymenty, mogą przygotowywać sałatki owocowe na bazie zielonych, żółtych i brązowych bananów, oczywiście z dodatkiem innych owoców, choćby pomarańczy, mandarynek, jabłek czy kiwi lub awokado.

Jeśli jesteście zwolennikami kuchni zero waste, czyli po prostu nie lubicie, żeby cokolwiek w kuchni się marnowało, przejrzałe banany nie będą problemem. Galaretowe owoce można dodawać choćby jako dodatek do lodów. Można dodawać je również do koktajlów, smoothies i szejków – choćby na bazie truskawek. Albo jako extra składnik soków jabłkowych, gruszkowych czy pomarańczowych.
Przepis na ciasto bananowe
Jeśli słodkości wam niestraszne i lubicie smak bananów, warto spróbować ciasta bananowego.
Ciasto:
- 5 jajek
- 300 g cukru
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
- 3 łyżki kakao
- 200 g mąki pszennej
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 8 bananów
- sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
- 100 g cukru
- 500 g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego
- 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 400 g słodkiej śmietany 30 proc.
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 10- 20 g masła lub margaryny
- 150 g słodkiej śmietany 30- 36 proc.
Sposób przygotowania:
Jajka należy ubić z cukrem mikserem. Następnie dodać olej i wodę. Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C (lub ok. 25 minut w temperaturze 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można je też skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy żelatyna napęcznieje, należy ją podgrzać, aż się rozpuści. Później trzeba dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać; do reszty dodać kremu. Śmietanę ubić i dodać do kremu; delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Czekoladę i masło lub margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia; ciasto wstawić do lodówki.
Zobacz też: Przepis na chleb bananowy
KW
Komentarze