Blog
Salon24 Zdrowie
Salon24 Zdrowie
6 obserwujących 486 notek 589004 odsłony
Salon24 Zdrowie, 29 listopada 2018 r.

Alergia, dieta wegańska - czym zastąpić jajko w potrawach?

1087 24 0 A A A
Czym zastąpić jajka?
Czym zastąpić jajka?

Niektórzy nie jedzą jajek ze względów ideologicznych, inni dlatego, że są one silnym alergenem. Czym w takim przypadku zastąpić jajka w potrawach?

To, czym zamienić jajka, zależy przede wszystkim od tego, jakie danie przygotowujemy, ponieważ jajka pełnią różne funkcje. Dlatego najpierw należy się zastanowić, jaką rolę jajko ma pełnić w przepisie. Jajka dodają puszystości, wiążą suche składniki, dodają wilgotności albo poprawiają smak lub kolor.

Zobacz też: Czym się różni alergia od nietolerancji pokarmowej?

image
Jajko można zastąpić na wiele sposobów.

Najczęściej spotykane zamienniki jajka

  • Banan

Dojrzały banan może zastąpić jajko w cieście. Wystarczy rozgnieść go i wymieszać z ciastem. Pół banana odpowiada jednemu jajku. Puree z dojrzałego banana dodaje daniom wilgoci i najlepiej sprawdza się przy słodkich wypiekach. Nadaje też daniom unikalny smak, co idealnie pasuje do ciast.

image
Banany nadają ciastu ciekawy smak.
  • Mus owocowy

Mus jabłkowy, z dyni lub batatów nadaje wilgoci, wiąże suche składniki. Pasuje do babeczek i mokrych ciast. Smak musu jest prawie całkowicie niewyczuwalny, bo ginie podczas pieczenia. Ćwierć szklanki musu odpowiada jednemu jajku.

image
Mus z dyni zastępuje jajko.
  • Tofu

Tofu będzie się dobrze komponowało zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach.Sprawdzi się też jako zastępnik jajek na twardo  i jajecznicy. Ćwierć szklanki rozdrobnionego tofu zastępuje jedno jajko. Połączone z cebulką, czarną solą, kurkumą to idealny przepis na jajecznicę.

image
Tofu nada się do jajecznicy.
  • Siemię lniane

Nasiona lnu nadają się do wszystkich rodzajów wypieków. W połączeniu z wodą po kilku minutach tworzą gęstą, kleistą papkę, które dobrze wiążącą składniki. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko.

image
Siemię lniane ma wiele właściwości odżywczych.
  • Woda, olej, proszek do pieczenia

Mieszanina 2 łyżek wody, 1 łyżeczki oleju roślinnego i 2 łyżeczek proszku do pieczenia zastąpi jedno jajko. Użyta w przepisach na ciasteczka i inne wypieki spowoduje, że brak jajka będzie niewyczuwalny w smaku.

image
Przygotowując ciasto używamy jajek, ale można się bez nich obyć.
  • Awokado

Rozgniecione dojrzałe awokado może zastąpić jajko w wypiekach, szczególnie tych czekoladowych. Jedno awokado zastąpi jedno jajko. Plasterki awokado sprawdzą się na kanapkach jako odpowiednik jajka ugotowanego na twardo.

image
Awokado jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
  • Mąka

Mąka kukurydziana, ziemniaczana, sojowa, z ciecierzycy, owsiana czy z tapioki świetnie sprawdzi się w wypiekach zamiast jajka. 1 łyżka mąki z 2-3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko.

Mąka kukurydziana albo z ciecierzycy rozrobiona z gorącą wodą i niewielką ilością czarnej soli może też zastąpić jajko w panierce przygotowywanej np. do roślinnych kotletów. Mąka z cieciorki jest też świetną bazą do omletu.

image
Mąka występuje pod wieloma postaciami.
  • Soda oczyszczona

Jajko dobrze zastępuje też 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu. Ta mieszkanka dodaje puszystości, np. ciastu.

image
Soda sprawdzi się przy pieczeniu ciasta.
  • Kurkuma

To przyprawa o złotym kolorze. Nie wpływa na smak, ale nadaje roślinnym potrawom piękny, jajeczny, żółty kolor . Kurkuma świetnie nadaje się np. do omletów czy bezjajaecznego makaronu.

image
Kurkuma barwi potrawy na piękny kolor.
  • Aquafaba

Aquafaba to po prostu woda, która zostaje nam po odsączeniu ciecierzycy z puszki lub woda po gotowaniu ciecierzycy, zawierająca dużo białka i skrobi. Ubija się ją tak samo jak białko z jajka, dzięki czemu można z niej przygotować m.in. bezę, makaroniki, biszkopty, mus czekoladowy, lody, a także roślinny majonez, omlet, ciasteczka. Po upieczeniu smak aquafaby zanika. 2 łyżeczki aquafaby zastępują jedno białko, a 3 łyżeczki - jedno całe jajko.

image
Cieciorka to prawdziwa bomba witaminowa.



źródło: proveg.com, alergiapokarmowa.pl

KJ

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.



Opublikowano: 29.11.2018 10:47. Ostatnia aktualizacja: 07.12.2018 12:18.
Skomentuj Obserwuj notkę Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme
NEWSY - TOP 5

Ostatnie notki

Najpopularniejsze notki

Ostatnie komentarze

  • @Kos Jan @1odłamek Poprawione, ewidentny bład, przepraszamy.

Tematy w dziale Rozmaitości