Gotowanie

Napisz notkę na ten temat

Bardzo stara prawda: nie ma to, jak własny chlebek, który świetnie pachnie, nie ma polepszaczy, można też dodawać do niego ziarna według swojego pomysłu. A przy tym jest prosty w wykonaniu, choć potrzeba trochę czasu, by wyrósł....

Cześć ! Dzisiaj schabowy, ale nieco inaczej. Tradycyjnie porcję schabu kroimy - zawsze w poprzek włókien - na plastry grubości 1-1,5 centymetra. Każdy z nich starannie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy szczyptę soli i niech zaczeka na...

Dla Ślązaka jakość warzyw używanych do przygotowania szałotu jarzynowego (sałatki jarzynowej) ma duże znaczenie. Od kilku lat wyjeżdżam w okolice Miechowa (woj. Świętokrzyskie) i tam się zaopatruję. Potem już przy stole możemy...

Dziś Światowy Dzień Pizzy, więc zero polityki. Mając w zakresie swoich redakcyjnych obowiązków napisanie notki kulinarnej raz na kwartał czynię to niniejszym. Podam dziś przepis na pizzę, której w życiu nie wyszło i nie zrobiła...

Kiedy mam trochę czasu, a następnego dnia nie muszę wstawać rano gotuję zupę gulaszową albo kwaśnicę. To prawdziwie męskie gotowanie. Wymaga czasu i skupienia. Te pasterskie dania zostały wymyślone przez ciężko pracujących...

Cześć ! Dzisiaj krótko na temat cudownej przekąski kanapkowej... Trzeba kupić około 3 płatów śledzia solonego (najlepiej matiasa) na twarz. Gdyby był zbyt słony, należy je odmoczyć, czyli usunąć nadmiar soli. Czasem...

Tak, jak nie lubię przemysłowych "kurczaków", nie przepadam też za indykiem, tak jestem fanką kaczek i gęsi. Kaczka, którą kupiłam wczoraj, od razu wydawała mi się jakaś mizerna, ale sprzedawczyni tak mi skotłowała głowę, że...

Piszą na ten temat

Popularne tagi