Zdjęcie: Materiały partnera
Zdjęcie: Materiały partnera

Wegetariański grill — 5 przepisów na bezmięsne dania

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 0
Grillowanie to nie tylko przywilej mięsożerców. Wegetarianie również mogą cieszyć się smakiem i aromatem pysznych potraw z grilla. Poniżej przestawiamy wegetariańskie przepisy na dania, które idealnie sprawdzą się podczas grillowej uczty na świeżym powietrzu.

Szaszłyki wegetariańskie z bakłażanem, cebulą i ananasem

Szaszłyki to klasyka grilla, którą można łatwo dostosować do wegetariańskich preferencji i z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi mięsnymi potrawami. My proponujemy wersję z bakłażanem, cebulą i ananasem, które po upieczeniu doskonale smakują z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową. To doskonały wybór zarówno na wegetariańskiego, jak i wegańskiego grilla.

Wystarczy pokroić na ćwiartki bakłażana, czerwoną cebulę i obranego ananasa. Następnie nakłuwamy wszystkie składniki naprzemienne na wykałaczkę i moczymy chwilę w soku z jednej cytryny. Jeśli chcemy, możemy również dodać inne ulubione składniki, takie jak wędzone tofu, suszone pomidory lub cukinię. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.

Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/szaszlyk-z-baklazanem-czerwona-cebula-i-ananasem.

Grillowane piramidki warzywne

Piramidki warzywne to nietypowy, ale bardzo efektowny sposób podania warzyw na grillu. Grillowane warzywa, takie jak słodkie ziemniaki, cukinia, pieczarki i czerwona cebula, w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, serem feta i czarnymi oliwkami nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu.

Zaczynamy od przygotowania grillowanych warzyw. Bataty, cukinię, pieczarki i cebulę kroimy w plastry, a następnie grillujemy na tacy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie z ketchupu, jogurtu, majonezu i czosnku robimy sos. Teraz czas na złożenie naszych piramidek. Na plaster batata nakładamy odrobinę sosu, plaster cukinii i cebuli. Na wierzch kładziemy pieczarki, ponownie sos i kolejny plaster batata. Na górze umieszczamy pokrojoną fetę, połówkę pomidorka koktajlowego i czarną oliwkę.

Grillowana cukinia z fetą, oliwkami i oliwą

Warzywa to doskonała alternatywa na wege grilla, który jest równie smaczny i pożywny. To świetny wybór na dla osób, które nie jedzą mięsa lub tych, którzy chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety. Wśród nich nie może również zabraknąć cukinii, czyli królowej letnich dań. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a z pewnością zrobi furorę na stole.

Na początek cukinię myjemy i kroimy na pół. Każdy kawałek nacieramy obranym czosnkiem i oliwą. Środek nadziewamy pokruszonym serem feta i czarnymi oliwkami. Na koniec grillujemy całość na ruszcie przez około 15 minut, aż cukinia będzie miękka i lekko przyrumieniona.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/grillowana-cukinia-z-feta-oliwkami-i-oliwa.

Pieczone ziemniaki z pastą twarogową

Ziemniaki to klasyka każdego grilla, a w połączeniu z pyszną pastą twarogową staną się świetnym uzupełnieniem letniego spotkania na świeżym powietrzu. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się na przekąskę lub jako dodatek do głównego dania.

Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać ser twarogowy z czosnkiem, świeżymi ziołami, pieprzem solą i odrobiną koncentratu pomidorowego. Następnie umyte ziemniaki w mundurkach nakłuwamy widelcem i przekładamy na ruszt. Można je również wcześniej podgotować, aby przyśpieszyć grillowanie. Na wierzch upieczonych ziemniaczków wykładamy przygotowaną wcześniej pastę i gotowe!

Grillowane nektarynki z lodami

Grill wegetariański to nie tylko dania z grillowanymi warzywami. Można wykorzystać również owoce, które idealnie sprawdzą się w roli deseru. Nektarynki z rusztu z dodatkiem waniliowych lodów to absolutny hit letnich spotkań.

Zaczynamy od posiekania migdałów i wymieszania ich z kakao, mąką i cukrem. Do mieszanki dodajemy pokrojone masło i zagniatamy na kruszonkę. Nektarynki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Środek smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy kruszonką. Całość grillujemy, aż do lekkiego zarumienienia. Serwujemy z lodami waniliowymi. W ten sam sposób można przygotować inne owoce, np. grillowane banany, gruszki, brzoskwinie lub jabłka.