Czy mamy do czynienia z medialną próbą skanalizowania niezadowolenia społecznego? Czy to jest odwrócenie uwagi społeczeństwa od spraw istotnych?
Oto niektóre tytuły z mediów:
Sól drogowa w chlebie i szynce? Tym nas karmili - Money.pl
Kto i czym truł Polaków? 40 firm do prześwietlenia! - Wirtualna Polska
Sól przemysłowa może być grożna - TVN24
Niejadalna sól sprzedawana w tysiącach ton – TVP INFO
Ludzie dzwonią do prokuratury. Domagają się listy sklepów... - Gazeta.pl
Pomimo, że nikt nie bada soli wypadowej, Sanepid uspokaja:
Siarczki działają przeczyszczająco. Gdyby ludzie mieli takie objawy, to przez te długie lata (proceder z solą trwa już od 10 lat - autor) by to było zaobserwowane. A takich sygnałów nie było - zauważa Jan Bondar, rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego.
Trzeba zresztą pamiętać, że sól występuje w produktach spożywczych w ilości nie większej niż 2-3 procent. Jeśli więc jest tam jeszcze jakiś nieznaczny ułamek związków, których nie powinno być, to mówimy o naprawdę maleńkich ilościach, poniżej poziomu toksyczności. Trzeba by zjeść tych trujących substancji ogromne ilości. A zanim by człowiek taką ilość zjadł, to zdążyłby się otruć już od samej soli - przekonuje ekspert.
Czy mainstreamowe media zafundowały nam kolejny spektakl?