Jako że są wakacje i sezon na arbuzy w pełni to aby zatrzymać smak arbuza na jesień proponuje konfiturę z arbuza.
co nam będzie potrzebne
- arbuz 1kg
- 75 dkg cukru
- laska wanilii - wyłuskać nasionka
Jak to robimy
Arbuza obieramy ze skóry oraz kroimy w grubą kostkę i pozbawiamy pestek. Tak przygotowanego arbuza odstawiamy do rondla. Posypujemy go cukrem i odstawiamy na 3 godziny. Po 3 godzinach zaczynamy smażyć na małym ogniu, w połowie wrzucamy laskę wanilii. Po skończeniu smażenia wyrzucamy wanilie.
Gdy arbuz stanie się przeźroczysty przekładamy do słoików,gorący. Studzimy dnem dół położone na ściereczkach. Podczas stygnięcia pod koniec obracamy do góry dnem.
Ważne - po około 6 miesiącach nasza konfitura zmienia postać ze stałej w płynną co mozna wykorzystać przy robieniu koktajli
Konfitura z arbuza może nam posłużyć jako baza do galaretki - dodać dwie łyzki żelatyny i zagrzać z 1/2 szkalnki wody. Ostudzić, rozlać do do pucharków. Może nam posłużyć również jako smarowidło do ciastek i tortów
Pozdrawiam i Smacznego
DJ Gotuje