człowieczek człowieczek
131
BLOG

Brzoskwinie w sosie z Amarantusa

człowieczek człowieczek Rozmaitości Obserwuj notkę 0

 Amarantus jest uważany za pradawne zboże i towarzyszy człowiekowi od dawna. Dlaczego sie tym zainteresowałem? Pyskówka przeglądała internet i znalazła ciekawy przepis, po tym jak znajomy przypomniał jej  o istnieniu takiej rośliny. O amarantusie i jego zastosowaniu przeczytacie pewnie wkrótce na jej osobistym blogu http://pyskowka.djgotuje.pl/

Ja przechodzę do przepisu

Co potrzebujemy

  • 4 połówki twardych brzoskwini oraz jedną całą
  • 1/4 szklanki amarantusa
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta kurkumy

jak to przygotowujemy

Obieramy dwie brzoskwinie i przekrawamy na pół wyjmując ze środka pestkę, dodatkowa brzoskwinie rozdrabniamy w blenderze. otrzymujemy 4 połówki oraz zmiksowaną brzoskwinie.

Brzoskwinie przed ugotowaniem warzymy i dodajemy 1/2 wagi brzoskwiń cukru plus 1/2 szklanki wody. Umieszczamy brzoskwinie w garnku i gotujemy je.

Po ugotowaniu odsączamy brzoskwinie od syropu, syropu nie wylewamy.

Syrop łączymy ze śmietaną i dodajemy kurkumę zagotowujemy to

po zagotowaniu dodajemy do wrzącego wywaru amarantus i gotujemy około 10 min. Odcedzamy z resztek płynu. Studzimy i napełniamy brzoskwinie kawałki brzoskwini układamy obok.

po schłodzeniu podajemy ze śmietaną

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

 

Cierpiący na depresje mały ludzik wśród tłumu idący ciagle pod prąd. Cięzko pisac o sobie. Nie trawie polityków wszelkiej maści. Kłamstwa i obłudy. Fanatycy ląduja u mnie bardzo szybko w liście zapomnienia (ban)

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości