Amarantus jest uważany za pradawne zboże i towarzyszy człowiekowi od dawna. Dlaczego sie tym zainteresowałem? Pyskówka przeglądała internet i znalazła ciekawy przepis, po tym jak znajomy przypomniał jej o istnieniu takiej rośliny. O amarantusie i jego zastosowaniu przeczytacie pewnie wkrótce na jej osobistym blogu http://pyskowka.djgotuje.pl/
Ja przechodzę do przepisu
Co potrzebujemy
- 4 połówki twardych brzoskwini oraz jedną całą
- 1/4 szklanki amarantusa
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta kurkumy
jak to przygotowujemy
Obieramy dwie brzoskwinie i przekrawamy na pół wyjmując ze środka pestkę, dodatkowa brzoskwinie rozdrabniamy w blenderze. otrzymujemy 4 połówki oraz zmiksowaną brzoskwinie.
Brzoskwinie przed ugotowaniem warzymy i dodajemy 1/2 wagi brzoskwiń cukru plus 1/2 szklanki wody. Umieszczamy brzoskwinie w garnku i gotujemy je.
Po ugotowaniu odsączamy brzoskwinie od syropu, syropu nie wylewamy.
Syrop łączymy ze śmietaną i dodajemy kurkumę zagotowujemy to
po zagotowaniu dodajemy do wrzącego wywaru amarantus i gotujemy około 10 min. Odcedzamy z resztek płynu. Studzimy i napełniamy brzoskwinie kawałki brzoskwini układamy obok.
po schłodzeniu podajemy ze śmietaną
Pozdrawiam i Smacznego
DJ Gotuje