Kolejnym deserem jakim chciałbym się podzielić z wami drodzy czytelnicy to jest deser na bazie kaszy jaglanej.
O zaletach kaszy jaglanej będzie pisała Pyskówka a ja skupie sie na przepisie :)
co nam potrzeba
- 100 g kaszy jaglanej
- 80g daktyli
- łyżeczka masła
- cynamon,mielony imbir,sól
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mielonej papryki
- 50g orzechów
- łyżka miodu
Jak to robimy
do garnka wlewamy około 2 szklanek wody doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucamy kasze jaglaną i zmniejszamy ogień dodajemy drobno posiekane daktyle, łyżeczkę masła, cynamon,imbir mielony,łyżeczkę soku z cytryny i słodkiej papryki mielonej.
gotujemy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Po ugotowaniu podając posypujemy orzechami
Jest to kolejny przepis znaleziony przez Pyskówkę i zmodyfikowany przez nas z braku oryginalnych składników w oryginalnym przepisie użyte są figi i orzechy nerkowca my użyliśmy orzech laskowy i włoski . Autor przepisu poleca z gorąca kawą do czego i my namawiamy
Pozdrawiam i Smacznego
DJ Gotuje z ekipą