Robiąc obchód miejscowego marketu znalazłem ciekawą kombinację. Mianowicie mięso łopatkę wieprzową zawinięte jak szynka surowa w siatce. Postanowiłem zakupić i przyrządzić sobie coś do kanapek.
Tak więc powstała pieczona łopatka do kanapek
co potrzebujemy
- około 1 kg mięsa łopatki wieprzowej w siatce wędliniarskiej
- 3 ząbki czosnku
- sól,pieprz,papryka,czerwona czubrica
Jak to robimy
Mięso układamy w misce i nacieramy czosnkiem
nacieramy solą,pieprzem,papryką oraz posypujemy czubricą
odstawiamy na cała noc do lodówki, tak aby nasze mięso zamarynowało się w przyprawach. Po wyjęciu z lodówki pieczemy w garnku przez około godzinę na kilogram mięsa. Po upieczeniu zdejmujemy siatkę wędliniarską
Podajemy ma ciepło z ziemniakami lub jako wędlinę do kanapek
Pozdrawiam i smacznego
DJ Gotuje