Smakoszek Smakoszek
492
BLOG

Golonka w piwie

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 6
Golonki nacieramy mocno solą, pieprzem świerzo zmielonym, tymiankiem i majerankiem. Można jeszcze słodką papryką.

Odkładamy na chwilę do lodówki aby trochę przeszło.

Po tym czasie wkładamy je do garnka i zalewamy piwem. Unikać piw koncernowych, najlepiej zdobyć niepasteryzowane lub domowe.

Moczyć w piwie 2h trzymając w lodówce. Dodać ziele angielskie, liść laurowy.

Gotujemy golonki na wolnym ogniu przez 2h do czasu aż będą miekkie ale nie rozlatujące się. Jeżeli piwa będzie za mało dolac wody tak aby były przykryte. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w słupki: 2 marchewki, pietruszkę, seler, 3 ząbki czosnku.

Wyjmujemy je z sosu i wkładamy do rozgrzanego do 200stC piekarnika. Odlewamy trochę piwa i polewamy piekące się golonki do czasu aż się zrobi chrupka skórka.

Pozostały piwny sos redukujemy na dużym ogniu tak aby zgęstniał.

Podajemy z musztardą, chrzanem (najlepiej własnej roboty) i kufelkiem piwa.

jacor
Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura