BLOG
Golonki nacieramy mocno solą, pieprzem świerzo zmielonym, tymiankiem i majerankiem. Można jeszcze słodką papryką.
Odkładamy na chwilę do lodówki aby trochę przeszło.
Po tym czasie wkładamy je do garnka i zalewamy piwem. Unikać piw koncernowych, najlepiej zdobyć niepasteryzowane lub domowe.
Moczyć w piwie 2h trzymając w lodówce. Dodać ziele angielskie, liść laurowy.
Gotujemy golonki na wolnym ogniu przez 2h do czasu aż będą miekkie ale nie rozlatujące się. Jeżeli piwa będzie za mało dolac wody tak aby były przykryte. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w słupki: 2 marchewki, pietruszkę, seler, 3 ząbki czosnku.
Wyjmujemy je z sosu i wkładamy do rozgrzanego do 200stC piekarnika. Odlewamy trochę piwa i polewamy piekące się golonki do czasu aż się zrobi chrupka skórka.
Pozostały piwny sos redukujemy na dużym ogniu tak aby zgęstniał.
Podajemy z musztardą, chrzanem (najlepiej własnej roboty) i kufelkiem piwa.
jacor