Smakoszek Smakoszek
62
BLOG

Spontaniczna jajecznica Majesa

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 4
Ja uwielbiam jajecznicę "na winie". Zawsze jest zaskakująca i świetna. Generalnie zasada "co się nawinie co do gara" doprawiona ułańską fantazją oraz improwizacją króluje u mnie w kuchni. A przypraw nigdy nie żałuję.

Polega to wszystko na tym ,że kupujemy butelkę dobrego białego wina. Oprócz wina kupujemy wszelkie produkty na które mamy ochotę(im większy sklep, pojemniejszy koszyk, więcej produktów tym lepiej) Od siebie polecam kilka ekstrawaganckich dodatków jak czosnek, liczi, bakłażan, czerwona fasola, miód, piwo, czerstwy chleb.(na raz raczej nie stosować ale pojedyńczo w połaczeniu z róznymi rodzajami mięsiw- rewelacja) Chłodzimy wino.

Nalewamy sobie i swojej kobiecie lampkę dla kurażu.
Nalewamy sobie i swojej kobiecie kolejną lampkę dla kurażu.
Jeśli jesteśmy zachowawczy- nalewamy po raz trzeci. Jeśli mamy w sobie trochę chorwata to skłaniamy się do meritum.

Otwieramy lodówkę, wyciągamy wszystko co się na- winie i będzie naszym zdaniem świetnie smakować w jajecznicy. Kroimy, szatkujemy, sprawiamy. Nie zapominamy sprawdzić czy wino napewno jest tak dobre jak przed chwilą.

Smażymy na maśle produkty- wrzucając najpierw składniki wymagające dłuższego "dochodzenia" a później takie ,które smażą się szybciej. Uważamy ,żeby się nie przypaliło, non stop przewracamy tak aby wytworzyć mozaikę barw, smaków i aromatów.

Krótko przed wbiciem jajek -solimy ustaloną wcześniej ilością. Wbijamy odpowiednią dla nas ilość jajek(dla mnie optymalnie jest 6-8). Przyprawiamy zanim jajka się zetną.

Dzielimy na pół i zrzucamy na talerze. Posypujemy parmezanem albo startą lub posiekaną na max. drobne kawałeczki mozarellą. Lampki oraz butelkę bierzemy ze sobą do stołu.

Bon apetit!


Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura