No więc lubię robić pizzę, jakoś nie publikowałem na smakoszku żadnych przepisów bo mi się wydaje, że to takie "powszednie" i proste danie. Ale Erer u mnie poprosił o przepis na ciasto. WIęc czemu nie... .
Proporcję będę podawał "na oko" gdyż nigdy nie ważę a wszystko dodaję ręcznie...
Potrzebujemy:
-0,5 kg mąki pszennej
l-iteratkę oleju
-pieprz
-sól
-łyżeczkę cukru
-torebka suchych drożdzy instant lub połówkę kostki świeżych.
*opcjonalnie: możemy do mąki dodać ziół: np. oregano, zamiast soli wegetę ziołową czy sól ziołową, i inne - co lubimy i mamy -> dodajemy z umiarem(lekko).
1. Mąkę wzzucamy do robota kuchennego... : do mąki wlewamy literatkę oleju- może być mniej, będzie bardziej chrupiące ciasto, troszkę pieprzu, troszkę soli... . Jak ktoś ma robot kuchenny to w robocie wymieszać.
Jeśli robota nie mamy, to wysypujemy mąkę na deskę robimy w niej dołek gdzie to wszystko powrzucamy... . Przyprawy suche możemy wymieszać z mąką a na koncu dodać olej.
a. jeśli mamy drożdze suche instant dodajemy je do maki razem z innymi przyprawami.
b. jeśli mamy świeże drożdże: do kubka średniej wielkości wrzucamy świerze drożdzę, wsypujemy łyżeczkę do herbaty cukru i dolewamy ciepłej wody. Mieszamy łyżeczką te drożdże aby nam się rozpusciły.
2. dodajemy do zestawu 1 drożdże i "mieszamy" lub "zarabiamy" nie wiem jak się jeszcze nazywa ręczne "ucieranie" ciasta... . Jeśli jest za sucho dodajemy ciepłej wody aby szybciej się "ulepiało"
Jeśli w robocie to mieszamy 3-4 minuty.
Jeśli ręcznie to "do skutku" tak aby miało konsystencję urobionego,jednolitego zwartego ciasta które daje się formować dowoli... .
Potem mozemy zostawić w spokoju aby trochę wyrosło.
Po 30 minutach mamy piękne ciasto które się podniosło pewni do góry i zobiło się go nieco więcej. Jeśli dalismy drożdże instant mogą urosnąć nieznacznie, ale się nie martwimy w piekarniku podrosną.... . Albo placek będzie niższy.
Takie ciasto możemy rozwałkować na dużą blachę uprzednio ją trochę nasmarowawszy olejem. Od pewnego czasu jak mam papier śniadaniowy zamiast oleju podkładam pod placek papier. Wtedy nam się ładnie wypiecze - nie przypali jak się zagapimy z wyciągnięciem.
Mamy placek, :-))))
****************************************************************
Co dajej?
No dobra, że by nie było łyso zapodam jakiś przepis na resztę. Przygotowujemy:
- ananasy z puszki
- brzoskwienie z puszki
- cynamon mielony
- ser tarty na grubym tarku(tarce)
- zioła prowansalskie, ew. bazylia... .
- pokrojoną pierś z kurczaka.
- keczup
--------------------
-ciasto smarujemy na całej powierchni keczupem.
- filet z kurczaka posypujemy przyprawą do grilla albo do "kurczaka" i ją obkładamy aby było równomiernie. Niektórzy na patelni ją w przyprawie obsmażają. Ale ja nie zalecam. Pierś z kuraka szybko się "scina" więc w pizzy się zdąży wypiec.
- na placek nakładamy: plastry ananasa, kawałki brzoskwini oraz posypujemy cynamonem - może być obficie. Na to wrzucamy kawałki piersi z kurczaka. Możemy lekko posypać jeszcze ziołami prowansalskimi.
- to wszystko przysypujemy obficie startym serem żółtym.
Wkładamy do piekarnika na 25-35 minut w temp. 240 Celsjuszy.
W międzyczasie otwieramy białe lub czerwone półwytrawne lub połsłodkie - niech się "odbąbelkuje".
W słusznym czasie pizzę wyjmujemy, kroimy na kawałeczki, nakładamy na talerzyki i rękami zajadamy popijając białym lub nawet czerwonym półwytrawnym(takie lubię najbardziej) i delektujemy się smakiem.
****************************************************************
CO prawda nigdy ten placek nie będzie podpłomykowaty jak we włoskiej pizerii ale to kwestia mąki. Wszystie pizzerie jakie odwiedzam niestety ale nie robią placka pod pizzę z naszej mąki lecz ją sprowadzają z Włoch.
Więc Ererze mówię smaczego i zachęcam do eksperymentów. Zapodałem ananasową z brzoskwinią i cynamonem.... , gdyż tego zestawu nigdzie nie spotkałem a smakuje wyśmienicie.
Jeśli chodzi o proporcje owoców, to zdecydowanie NAJWIĘCEJ BRZOSWINI, gdyż brzoskwinia z cynamonem jest poprostu pyszna a więc jej musi być najwiecej jeśli cynamon... .
p.s.
Jeślby miał ktoś jeszcze inne przepisy na ciasto do pizzy, uprzejmie proszę o podzielenie się, :-))))
Pozdawiam i smaczengo życzę odważnym :-))))
Poldek