Koniec z tymi rankingami i innymi rywalizacjami, chcę tu dziś normalny przepis napisać, by nikt nie myślał, że te wszystkie zabiegi spowodowane były moją własną niemocą.
Dzisiaj przepis na duszone nerki wieprzowe w sosie ziołowym.
Nerki najpierw trzeba dobrze oczyścić, z tych przewodów moczowych, kroimy każdą nerkę w poprzek i dokładnie wycinamy te przewody.
Potem dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Potem odlewamy wrzątek i znów dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.
Tak przygotowane nerki kroimy w cienkie paski, a w tym czasie rozgrzewamy na dobrej łyżce masła pokrojoną w kostkę cebulę, gdy ona się zeszkli dodajemy nerki i dwie, trzy łyżeczki wegety ziołowej i pieprzu, dusimy na małym ogniu, w razie, gdy sos za bardzo odparuje, dolewamy trochę wody.
Gdy nerki są już miękkie, lekko je podprawiamy wodą z łyżeczką mąki. Podaje te nerki z ziemniakami piure i teraz sezonowymi ogórkami, zwanymi mizerią.
Pozdrowienia dla wszystkich cebularzy i tych co za nią nie przepadają