Smakoszek Smakoszek
98
BLOG

Jaja Tatarzyna

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 14

Przepis podejrzewam znany, ale wrzucam, bo mi się przypomniał po lekturze przepisu na kotlety rybne Algi. Przystawka to dobra, smaczna i prosta.

Bierzemy dużą ilość jaj. Kurzych. Gotujemy na twardo, a po ugotowaniu wsadzamy pod zimną wodę, coby skorupki zahartować.

Ugotowane tedy jaja nożem przepaławiamy ruchem zdecydowanym. Wyłuskujemy z połówek zawartość, skorupek nie uszkadzając.

Jaja siekamy, masła wrzucając szczodrze, i siekany szczypiorek dodajemy w ilości dużej. Wszystko razem mieszamy starannie, pieprzu sowicie sypiąc. Jesli ktoś się upiera, czosnku nieco tez dodac może.

Masą tą napełniamy skorupki jaj i na patelnię kładziemy farszem do dołu. Smażymy.

Podajemy w tychże skorupkach. Wybornie smakuje z białym pieczywem, masełkiem świeżym posmarowanym. Wina też białego mołdawskiego nalać do czarek także można, co smak jaj wybitnie podkreśli, by jeno dobrze schłodzonem było.

Kłaniam się nisko,

Azjata z Tatarstanu 

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura