Smakoszek Smakoszek
580
BLOG

Kalafior w sosie serowo - szpinakowym nie tylko dla wegetarian

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 9

Potrzebne są:

Kalafior

półtorej szklanki tartego sera o ostrym smaku (może być morski, gouda)

szpinak świeży lub mrożony

ser topiony

3 ząbki czosnku

Przyprawy: sól i pieprz.

Kalafior umyć, gotować ok. 12 min. w wodzie dosyć solidnie pokropionej octem i solą. Jęsli jest duży i nie da się włożyć do garnka w całości, można go przekroić. Bedzie się trzymać, jeśli krojenie zaczniemy od głąba. W tym czasie szykujemy sos:

SOS: Do garnka wrzuć oliwe i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Na to wrzuć szpinak, niech się smaży. Mrożony będzie się smażył szybciej, po ok. 6 min. jest gotowy. Dorzuć startego sera i serka topionego ( z praktyki wiem, że im więcej, tym lepiej, dwie kostki sa lepiej niż akurat), pieprzu i odrobiny soli. Ważne, żeby pamiętać, że kalafior już będzie słony, więc nie należy przesadzac z solą. Inne przyprawy niewskazane, bo zabiją smak warzyw i sera. Pod koniec gotowania sosu dorzuć pozostałe 2 ząbki czosnku, też rozgniecione. Jak ser się roztopi - sos gotowy. Sos będzie bardzo gęsty i bardzo zielony. W trakcie gotowania można dodać 1 - 2 łyżki wody, gdyby była taka potrzeba.

Odcedzamy kalafior, kruszymy go na mniejsze cząstki, kładziemy go na talerzu, sos obok. Dla dekoracji można dodać pokrojone plasterki rzodkiewki. Zjada się mocząc cząstkę kalafiora w sosie.

Potrawa super smaczna oraz super syta. Z 1 kalafiora wychodzą 2 solidne porcje. Nie potrzeba żadnych dodatków. Niektorzy lubią dodatkowo wyjęty z wody kalafior podsmażyć na patelni, ale moim zdaniem to strata smaku, czasu i witamin. jeszcze nie spotkałam kogoś, komu by to nie smakowało.

PS. W oszczędnościowej wersji pominiemy ser tarty, ale wtedy dwie kostki jakiegoś topionego absolutnie musza być. Ten tarty ser dodajemy do sosu (szpinak po usmazeniu sam w sobie jest dosyc rzadki) a reszte na posypkę. Osobiście lubię jej bardzo dużo, dlatego mi wychodzi połtorej szklanki.

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura