Smakoszek Smakoszek
134
BLOG

DNA w kuchni

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 6

Za chwile weekend. Dla większości czas odpoczynku. Możliwość spędzenia czasu z rodziną, dziećmi. Czas na ugotowanie sobie czegoś dobrego. Proponuje połączyć przyjemne z pożytecznym i zrobić mały eksperyment. Dla zaspokojenia własnej ciekawości lub dla dobrej zabawy z dziećmi. Dzisiaj proponuję jako przystawkę DNA. Tak! DNA, które możesz wyizolować samemu w domu, w kuchni. Do dzieła!

Potrzebne materiały:

  • 1 pomidor lub jabłko
  • 1 łyżeczka płynu do mycia naczyń
  • 1 łyżeczka soli kuchennej
  • enzymatyczny odplamiacz, kilka kropel (nie jest niezbędny)
  • plastikowe kubeczki lub małe szklanki
  • lejek i filtr do kawy
  • denaturat (tańsze) lub spirytus
  • ciepła woda oraz zamrażarka

Czas: 1 godzina

Zaczynamy:

  1. Denaturat schłodzić w zamrażarce.
  2. W kubeczku rozpuścić w 100 ml wody sol, płyn do mycia naczyń i odplamiacz. To będzie bufor ekstrakcyjny.
  3. Pomidora zmasakrować na papkę. Poszatkowanie nożem i gniecenie widelcem wystarczy. Dla zawziętych, polecam mikser. Im bardziej rozdrobniony tym wydajniejsza będzie ekstrakcja. Jabłko można zetrzeć na tarce.
  4. 2-3 łyżeczki papki rozpuścić w około 30 ml (10 łyżeczek) mieszaniny z punktu 2. Dobrze wymieszać i odstawić do cieplej wody na 10 min. Optymalnie woda powinna mieć temperaturę 60-65°C, wiec ciepła woda z kranu sie nadaje. Gdy będzie siedzieć w cieplej wodzie, NIE MIESZAĆ!
  5. Temperatura, sol, enzymy z odplamiacza i detergent uwolniły już DNA do roztworu. Teraz należy przefiltrować go przez filtr do kawy, aby pozbyć sie resztek tkanki. Zebrać filtrat i dodać do niego lejąc ostrożnie po ściance 2 objętości zimnego denaturatu, tzn jeśli przesączu jest 30 ml dodaj 60 ml alkoholu (można trochę więcej, ale nie mniej). NIE MIESZAĆ! Powinny byc 2 warstwy: na dole ekstrakt, a nad nią denaturat. Ten krok najlepiej wykonać w przezroczystym kubku lub szklance.
  6. Mieszaninę wstawiamy do zamrażarki na 10 - 15 min (polecam kontrolować co 5 minut). Po tym czasie z przefiltrowanego ekstraktu na dnie powinien oddzielić sie i powoli podążyć ku powierzchni białawy "glut". DNA nie rozpuszcza sie w alkoholu, a uwięzione bąbelki powietrza wynoszą go nad mieszaninę ekstrakcyjna. Ten "glut" to właśnie DNA wyizolowane z owoca. Czasem zdarza się, ze barwnik dodawany do denaturatu barwi także DNA.

  śliski glut DNA można wyłowić, zasuszyć, czy wysłać do analizy. Gdyby ktoś zechciał przechowywać dłużej zalecam spirytus lub denaturat. NIE JESC!

życzę powodzenia! Pamiętajcie, ze jedząc świeże owoce i warzywa codziennie jemy tez geny!!

Przepis przygotowal was Bromek Etydyny (Ethidium Bromide)

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura