Kurczaka ugotowanego w rosole wystudzić i schłodzić (najlepiej w lodówce).
Oczywiście mięso obrać z kości(kości jak ktoś ma psa, to mu dać) i pokroić w kostkę, dodać puszkę groszku konserwowego, pora, jeśli duży to pół, jedną czerwoną paprykę, ze dwa ogórki kwaszone, można jeszcze dodać trochę kapusty pekińskiej, ale niekoniecznie natka pietruszki, ze trzy rzodkiewki i lekko osolić i opieprzyć.
Dodać ze trzy duże łyżki majonezu, albo sosu czosnkowego, ja czosnkowy sos robię w ten sposób, ze trzy łyżki majonezu mieszam z roztartymi ząbkami czosnku, obrobiną rosołku i jedną czwartą serka topionego typu gouda, czasem jak mam świeżą bazylię, to drobno ją siekam i też dodaję.
Zmieszać tą sałatkę z majonezem, lub sosem czosnkowym i odstawić na pół godziny do lodówki, potem można już jeść.
Pycha!
Życzę samacznego.:D
Alga