Smakoszek Smakoszek
4518
BLOG

POTRAWY z dyni, cukinii, kabaczka

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 6
  
Przygotowując cykl artykułów związanych z kuchnią "kawalerską" trafiłem na Smakoszka, a że podobało mi się tutaj, chyba dołożę kilka ciekawych, a łatwych do przygotowania dań. Dzisiaj proponuję dynię, bo jest ona królową jesieni. Jej podobne - cukinia i kabaczek mogą cieszyć podniebienie przez cały niemal rok - ponieważ już wczesnym latem pojawiają się masowo w ogródkach, są łatwe w uprawie (rosną samodzielnie od chwili posadzenia), kwitną aż do późnej jesieni i przez cały ten okres mają nowe i nowe "owoce" - które można konsumować jako surowe, albo też gotowane.
  

1. potrawa na surowo 

Najsmaczniejsze są "owoce" młode, nawet nie do końca dojrzałe, których pestki są jeszcze nie wykształcone a skórka miękka. W tej postaci najlepszymi są cukinia albo kabaczek. Są tak smaczne, że możemy je kroić na cienkie plasterki, podobnie jak surowe ogórki. Tyle, że tak można w początkowym okresie wegetacji, nie później niż w lipcu.
Tym, którzy mają własne ogródki podpowiem, że wcale nie trzeba czekać ze zbiorami, aż "owoce" dojrzeją. Wystarczy, jeżeli będą odpowiednio duże. Zresztą, są to rośliny tak plenne, że kilka sadzonek powinno zapewni nam stałą dostawę "młodziutkich" "owoców" przez całe lato.  

2. potrawa gotowana

Gotowanie dyni, kabaczka lub cukinii może poprawić jej smak, nadaje się jako uzupełnienie dania mięsnego, można ją łączyć np. z groszkiem, marchewką.
Dynię (ok. 1 kg) należy obrać z twardej skóry, po czym miękisz pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać wody i gotować do odpowiedniej miękkości, sól dodajemy w niewielkiej ilości pod koniec gotowania.
Początkowo usuwałem pestki wraz z ich mocowaniem. Wysuszone pestki są także przysmakiem. Ale pewnego dnia zaryzykowałem i zrobiłem tak :
naciąć skórę kabaczka (lub cukinii) wzdłuż osi podłużnej (dla trzech osób wystarczy część kabaczka długości ok, 20 cm, po czym w całości (bez usuwania pestek i miękiszu) zalać wodą, gotować około 20-40 minut z dodatkiem niewielkiej ilości soli (dodać pod koniec gotowania).
Tak ugotowaną dynię - lekko wychłodzoną możemy pokroić na porcje wzdłuż wcześniej wykonanych nacięć, podawać jako samodzielne danie z frytkami lub gotowanymi ziemniakami, sałatką np. z białej kapusty i porcji mięsa.
Tutaj ograniczam się do tematu kulinarnego, ale na moim blogu http://dobrezycie.salon24.pl zawsze można znaleźć wiele wątków niekoniecznie związanych z tematem głównym, pozdrawiam - Wojtek

 

 

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura