Smakoszek Smakoszek
120
BLOG

Sobotni eksperyment kulinarny Pluszaka

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 12

 

Robiąc ostanio zakupy nabyłem plastikowe pudełko z suszonymi podgrzybkami. Markety oferuja to jako  towar świateczny, ale pluszakowi w głowie gdzieś piknęło i  nagle  naszła go ochota na mięsko duszone  z dodatkiem pachnących grzybków. Więc  niecny pluszak szybko odważył kilka deko  grzybków, zalał je  wodą i odstawił na noc. Następnego dnia ( a wypadało to w sobotę )   grzybki  zostały podgotowane, ostudzone, posiekane drobno  i z powrotem wylądowały w wywarze . W tym momencie nadeszła pora  na decyzję - co zatopić w tym pysznym grzybkowym wywarze . Padło na paczuszke zawierającą 3 kawałki  schabu z kością .Onże schabik , lekko rozbity, natarty solą i pieprzem, z 1 strony lekko posmarowany musztardą, oprószony mąką - został podsmażony na oliwie. W tym samym czasie w garnczku  0.5 litra wody zagotowało sie w towarzystwie  1/2 kostki  grzybowej  . A w garnku o grrruubym dnie posiekana  cebula szkliła sie na 2 łyżkach oliwy. 

Podsmażony schabik wylądował w garnku z  zeszkloną cebulą.Wnet został zalany lekkim   grzybowym rosołkiem , do tego doszły   posiekane grzybki i wywar z ich gotowania. Do tego mały listek laurowy i 3 kulki angielskiego ziela  , 4 łyżki soku pomidorowego dla smaku ... Teraz całość  na małym ogienku pyrkotała ok 30 min czy jakoś tam .... W końcu przyszła pora na finał ... odrobina rozmarynu  ( malutko, bo ta przyprawa lubi się rozpychać :) ) , sól, pieprz do smaku ...  2 łyżki mąki  kukurydzianej  rozprowadzonej w odrobinie wystudzonego wywaru ( dla zgęszczenia ) .. i gotowe...

Teraz na talerzyk  2 półkromki chlebka...   hojnie  posmarowane sarepską musztardą ..  na to mięsko ... a na to wszystko duużo sosiku ... chlebek chłonie sos .. a my odkrawamy po kawałku tego nasączonego sosem, posmarowanego musztardą chlebka,kawałek mięska i  popijamy  czerwonym winkiem  ...

Błogostan :)

 

BTW ..  Winko  mogło się spisać lepiej  ... czerwone  Montepulciano D'abruzzo D.O.C 2006  nie  przypasowało  idealnie  do grzybków i całej potrawy  .. ale cóż ... przed nami kolejne eksperymenty i kiedys  uda się trafic na idealny zestaw :)

 pozdrawiam

 

 pluszak

miś pluszowy, miejscami nieco wytarty :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura