.. czyli śniadanko w hiszpańskich klimatach .
Do wykonania potrzebujemy :
- 2 jajka
- małą cebulę , 1-2 ząbki czosnku
- 2 filiżanki mieszanki warzywnej - np. mrożonki ( powinna zawierać papryke, groszek ) .
- pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego , 1-2 łyżeczki
harissy albo innego dodatku paprykowo-smakowego wg uznania
- 2 plasterki szynki, kilka plasterków chorizo ( paprykowanej kiełbasy ) lub ostrego salami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy cebulę i czosnek , Dodajemy mieszankę warzywną i chwilę podsmażamy. Wlewamy przecier ( lub sok ) pomidorowy, dosmaczmy harissą ew. pastą paprykową , sosem sojowym . Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos się zredukuje - masa powinna być gęsta, ale warzywa nie rozgotowane .
Kokilki albo małe naczynie żaroodporne smarujemy oliwą , nakładamy masę warzywną .Wbijamy na wierzch jajko ( jajka ) . Szynkę i salami siekamy na paseczki, posypujemy tak aby powierzchnia kokilki została przykryta a żółtko jajka pozostało odkryte.Posypujemy żółtka odrobiną ostrej papryki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy - tak aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne .
Przekładamy na talerzyk i jemy z dodatkiem chrupiącego pieczywa :)
Smacznego !
pluszak
miś pluszowy, miejscami nieco wytarty :)