Smakoszek Smakoszek
289
BLOG

Karnawał: faworki

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 4

Azjata zagniótł, rozwałkował, pokroił, synek Ckwadrata przewinął, Azjata usmażył, i wraz Ckwadraciątkiem zebrał zasłużone zaszczyty ;) 

 

FAWORKI

  • śmietana
  • mąka krupczatka
  • żółtka
  • spirytus
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto jak na pierogi, dodając spirytus (tak z 2 łyżki na 8 żółtek). Wałkujemy, tniemy, przewijamy i... wiadomo, smażymy na smalcu :)

Składniki są bardzo ważne, bo niedawno ze zgrozą zjadłam parę faworków usmażonych na oleju - koszmar! I nie dajemy całych jaj, tylko dużo żółtek. W tym tajemnica pulchności ciasta. I koniecznie spirytus, bez którego nie ma kruchego faworka. Z tego samego ciasta można zrobić róże: wycina się kółka różnej wielkości i zlepia środkami po 3. Wychodzi kwiatek, czyli róża karnawałowa.

Smacznego :)

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura