Smakoszek Smakoszek
410
BLOG

Czas reanimacji, czyli Alga podaje naleśniki z kapustą i grzybam

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 17

Widzę, że smakoszek zaczyna umierać, więc czas reanimacji, szkoda, że ja nie mogę zdjęć umieszczać, no ale trudno.

 

Przepis będzie na naleśniki z kapustą i grzybami.

 

Najpierw trzeba zrobić farsz, czyli odgotować kilogram kapusty, tak by nie była zupełnie miękka, czyli około pół godziny i ze dwie garście suszonych grzybów, mogą być mieszane z ogonkami.

Oczywiście grzyby osobno i kapusta też.

Grzyby z odrobiną soli, a kapustę z liściem laurowym i angielskim zielem.

 

Gdy kapusta jest odgotowana, trzeba ją ostudzić, w tym czasie grzyby odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa.

Jak kapusta ostygnie, też ją zmielić, wtedy wszystkie grzyby wyjdą do miski.

 

Zmieloną kapustę i grzyby doprawić pieprzem, jak potrzeba solą i włożyć na gorącą patelkę ze zeszkloną drobno posiekaną cebulą(ja smażę to na smalcu) ale jak kto lubi.

 

Oczywiście nie smażyć zbyt długo, tylko tyle, by wyparował nadmiar wody.

 

Teraz robimy ciasto naleśnikowe, czyli szklanka, lub dwie mleka, jajo, mąka, by ciasto było konsystencji niezbyt gęstej śmietany i odrobina proszku do pieczenia, chyba, że robimy ciasto na maślance, wtedy nie trzeba.

 

Wylewamy porcję ciasta(ja to robię wazówką) na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozlewam ciasto po całej patelni, by naleśniki były cieniutki.

 

Gdy wszystkie naleśniki są usmażone i lekko przestygły, nakładamy do nich farsz i składam je na tzw. kopertę, czyli najpierw boczne rogi zawijam do środka, a potem zawijam.

 

Obtoczę potem w rozkłóconym jajku i bułce i smażę z obu stron, na złoto.

 

U nas wszyscy za nimi przepadają, a można podawać je jako drugie danie obiadowe, są naprawdę sycące.

 

Pozdrawiam serdecznie.:D

 

 

 

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura