Dzialkowicz Dzialkowicz
51
BLOG

Pamiętajmy o naszych ogrodach...

Dzialkowicz Dzialkowicz Styl życia Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Ogrody działkowe - bo o nich mowa - w grudniu pozornie stają się puste... Jednak nie zawsze tak jest. Zwłaszcza w dużych miastach ogrody żyją swym życiem nawet i zimą. Wielu działkowiczów pamięta o dzikich kotach, które oczekują na pocęstunek. Trzeba zobaczyć - jak te na pozór dzikie zwierzęta wyłażą, kiedy pojawia się osoba z własnej woli dokarmiająca te drapieżniki, jak one radośnie wyłążą z najciemniejszych zakątków...

Kiedy rano przychodzi się do ogrodu otoczonego mgłą i osiadającym szronem, to aż dech zapiera, jak moze być ta pięknie. Oszronione drzewa i krzewy, szron na rośłinach pokrywajacych cały teren, jak pięknie wygląda alejka porośnięta trawą i również biała od szronu...

W grudniu w zasadzie już nie robi się nic - bo do tego czasu powinny być przekopane grządki, zagrabione liście warto pozostawić w taki sposób, by mogły tam przezimować jeże... Kiedy już gleba zostanie ścięta mrozem, warto zabrać się o przykrycie zimowe cenniejszych krzewów...

 

Pamiętając o ogrodach warto zastanowić się, jak wiele można z nich mieć korzyści. Tu wrócę pamięcią do tych dni, kiedy musimy na czas zebrać owoce naszej pracy... Zebrane, trafiają na strychy czy do piwnic i tam czekają na swój dzień, w którym staną się ozdobą stołu...

Warto też zastanowić się, co zrobić z owocami, które nie zostaną skinsumowanr i uchronić je przed zagniciem - ciągle są to produkty o krótkim czasie przydatności do spożycia. Tu zaproponuję dwa sposoby - przetworzenie nadmiaru owoców na wino owocowe (po 1990 roku zmieniono jego nazwę na "cydr") lub na dżemy i marmolady.

Recepta jest prosta. Wyselekcjonowane owoce należy oczyścić, rozdrobnić - i albo wycisnąć z nich sok z pomocą prasy, albo też rozdrobnione owoce zostaną poddane obróbce termicznej iz dodatkiem cukru staną się zawartością słoików zgromadzonych na długi, zimowy okres...

Na zakończenie tych rozważań informacja na temat daty przydatności do spożycia. Starannie przygotowane dżemy i przeciery owocowe konserwowane cukrem buraczanym - jeżeli nie zapleśnieją i nie zafermentują - można spożywać w każdym czasie. Kiedyś, w latach 70. XX w. konsumowałem przeciery około 10 letnie i doskonale ubogacały kromki chleba z masłem, nadawały się do rozcieńczenia wodą, by stworzyć doskonały napój.

Dzisiaj konsumowałem przeciej z jabłek i porzeczek zamknięty w słoiku w 1984 roku - ponad dwadzieścia lat temu... i poza ciemnogranatową barwą posiadał doskonały smak bez żadnych wad...

A wina... Te napoje - jeżeli zostały przygotowane zgodnie z zasadami i zamknięte w butelkach - nie starzeją się nigdy...

Pamiętajcie o ogrodach - jest to nasza naturalna spiżarnia, która jest zawsze gotowa cieszyć nas swoim bogactwem ...

 

http://www.salon24.pl/video/7993,polska-wraca-do-tradycji-produkowania-cydru

 

 

Dzialkowicz
O mnie Dzialkowicz

Lubię dobre towarzystwo

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości