Ian Thomas Ian Thomas
314
BLOG

Pasja

Ian Thomas Ian Thomas Rozmaitości Obserwuj notkę 3

W regionie Molise, w prowincji Isernia leży miasteczko Agnone. Otoczone polami, pastwiskami i lasami. Nie oferują one niczego szczególnego: błekit nieba jest z pewnością nie mniej błękitny niż w innych regionach Italii, a ziemie ani mniej ani bardziej żyzne. W miasteczku tym znajduje się jednakże chyba najstarsza odlewnia dzwonów w Europie: ludwisarnia Marinelliego. Jest ona w ręku tej samej rodziny od prawie 1000 lat. Ich metoda odlewania dzwonów pomimo postępów technologicznych nie uległa zmianie, . Wykorzystuje się do tego glinę, wosk, brąz i czas.  Dużo czasu. Niektóre dzwony powstają przez rok. Kiedy przychodzi moment wlewania roztopionego brązu do zakopanych w ziemi, glinianych form,  gromadzi się cały warsztat. Przychodzi także ksiądz, który odmawia litanię do Najświętszej Panienki. Potem cała rodzina spotyka się na kolacji. Na stole tradycyjne regionalne potrawy regionu Molise: sery, baranina, królik, makarony. Podczas gdy sztuka odlewania dzwonów przekazywana jest z pokolenia na pokolenie kolejnym męskim potomkom rodziny Marinelli, matki i ciotki przekazują wiedzę o okolicznych ziołach i sposobach przyrządzania potraw swoim córkom i siostrzenicom. Pasqualle Marinelli zapytany, co dla niego oznacza bicie dzwonu odparł, że niezależnie czy na jutrznię, czy też na wesele, bicie dzwonu pomaga naszym modlitwom wznieść się do Boga.

Ian Thomas
O mnie Ian Thomas

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości