Długi weekend się zkaończył i teraz pytanie, u kogo nie było grilla? Nie widze, dzięki :)
także sezon grillowy rozpoczęty, więc jak co roku do łask powraca karkówka z rusztu. Młoda karkówka własnoręcznie przygotowana na grillu, chyba nikomu nie przysporzy większych trudności. Jedynie trzeba bardzo uważać podczas samego grillowania, aby zbytnio nie wysuszyć mięsa. I do dzieła!
Karkówka
Składniki:
1kg karkówki, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, ocet balsamiczny, kolendra.
Przygotowanie:
Mięso dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w plastry. Następnie je solimy, pieprzymy i wkładamy do miski.
Przygotowujemy zalewę (marynatę): do kubka wlewamy pół szklanki oleju, wsypujemy po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, rozgnieciony czosnek, ocet balsamiczny do smaku (jak kto lubi – ja lubię więcej), pół łyżeczki rozgniecionej kolendry. Wszystko ucieramy i powstałą masą nacieramy mięso. Odstawiamy go na min. godzinę, po czym grillujemy na mocno rozżarzonych węglach tak, aby się spiekła na zewnątrz, a w środku żeby była soczysta. Zbyt długie grillowanie karkówki spowoduje, że będzie sucha.