Łasuch Łasuch
222
BLOG

Długoweekendowe mięso

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Długi weekend się zkaończył i teraz pytanie, u kogo nie było grilla? Nie widze, dzięki :)

także sezon grillowy rozpoczęty, więc jak co roku do łask powraca  karkówka z rusztu. Młoda karkówka własnoręcznie przygotowana na grillu, chyba nikomu nie przysporzy większych  trudności. Jedynie trzeba bardzo uważać podczas samego grillowania, aby zbytnio nie wysuszyć mięsa. I do dzieła!

Karkówka



Składniki:

1kg karkówki, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, ocet balsamiczny, kolendra.

Przygotowanie:

Mięso dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w plastry. Następnie je solimy, pieprzymy i wkładamy do miski.

Przygotowujemy zalewę (marynatę): do kubka wlewamy pół szklanki oleju, wsypujemy po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, rozgnieciony czosnek, ocet balsamiczny do smaku (jak kto lubi – ja lubię więcej), pół łyżeczki rozgniecionej kolendry. Wszystko ucieramy i powstałą masą nacieramy mięso. Odstawiamy go na min. godzinę, po czym grillujemy na mocno rozżarzonych węglach tak, aby się spiekła na zewnątrz, a w środku żeby była soczysta. Zbyt długie grillowanie karkówki spowoduje, że będzie sucha.
 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości