Lato (wczesne) to jak dla mnei 2 rzeczy: wiśnie i papierówki! :) Z dzieciństwa pamiętam te smaki... Ale, ze wiśnie już niedługo, więc dziś ciasto z wiśniami, bo nie ma nic lepszego niż ciasto z wiśniami wg mojego przepisu. Placek ten jest tak uniwersalny, że uwielbiają go dzieci i dorośli. Mokry, z niewielką ilością budyniu i pysznymi wiśniami. Czego więcej chcieć? Chyba tylko łyk dobrej kawy do takiego ciasta, jak ciasto z wiśniami :)
Składniki:
500g wiśni, 2 szklanki mąki, pół szklanki + 4 łyżki cukru, pół kostki margaryny (można użyć zamiast masła), pół proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 jajko, 1 opakowanie budyniu (śmietankowego lub waniliowego), 2 szklanki mleka, cukier puder do posypania, bita śmietana.
Sposób wykonania:
Wiśnie dokładnie umyć, wysuszyć przy pomocy papieru lub suszarki i wydrylować (usunąć pestki).
Wyrobić ciasto z mąki, połowy szklanki cukru, dodając proszek do pieczenia, sól, jajko oraz miękką margarynę. Jak będzie odklejało się od rąk to znak, że jest gotowe i wówczas wstawiamy je do lodówki na godzinę. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Tortownicę wyłożyć „większą połową” ciasta, na to wylać budyń, ułożyć wiśnie, posypać odrobiną cukru i pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na wierzch placka.
Ciasto piec w temperaturze 200oC ok. 40 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto można udekorować bitą śmietaną i wiśniami.
Życzę smacznego.