Łasuch Łasuch
252
BLOG

Grochowa zupa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Ale nie samymi słodyczami żyje człowiek. Ja np uwielbiam zupy, taka grochówka to jest to, poczciwa, stara  grochówka. Pamiętam ją z dzieciństwa, moja Babcia robiłą idealną.  Zupa smaczna, bardzo pożywna i w dodatku zdrowa. Im dłużej ją gotujemy, tym większy smak można z niej wydobyć. A grochówka w wersji domowej jest doskonałym daniem obiadowym.

Grochówka



Składniki:

25 dag łuskanego grochu, 30 dag wędzonego boczku, 30 dag kiełbasy, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 średniego selera, 2 kostki drobiowe, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 8 ziemniaków, liście laurowe, ziele angielskie, cząber, majeranek, kucharek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Groch należy wypłukać i namoczyć, najlepiej zostawić na noc.
Do dużego garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzątku z dodatkiem kostek rosołowych. Warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera obrać, wypłukać, pokroić w kostkę i dodać do bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, cząber i kucharek (do smaku). Odcedzić groch i wrzucić do zupy. 
Na patelni usmażyć na rumiano kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek pokrojony w średniej wielkości plastry. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę.
Zawartość patelni wrzucić do zupy i gotować ok. godzinę.
Po upływie godziny wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy zupę aż do ich miękkości. Na koniec dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
I gotowe.
Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości