Czasem lubię zjeśc kolację na ciepło i jest jeden przepis, który można jeść cały rok. Racuchy, znacie? Szczególnie racuchy z jabłkami - uwielbiam! Takie racuchy z jabłkami robiła dla nas na powitanie za każdym razem gdy do niej przyjeżdżaliśmy - babcia. Pamiętam ich smak do dziś. Na szczęście przepis ocalał i racuchy z jabłkami może zrobić każdy z was.
Składniki:
2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, odrobina soli, 3 łyżki cukru, jajko, 1,5 szklanki mleka, 5 jabłek, cukier puder (cynamon).
Sposób przygotowania:
Do misy wsypać mąkę i sól – wymieszać. Do środka wrzucić drożdże, cukier i zalać ciepłym mlekiem. Po 20 minutach dodać jajko i całość dokładnie wyrobić i odstawić na godzinę. Do gotowego ciasta wkładamy obrane i pokrojone w małe kawałki jabłka (można je oprószyć cynamonem) i delikatnie mieszamy.
racuchy smażymy na głębokim oleju nakładając je stołową łyżką. Po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu i wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.