Wczoraj wypróbowałem szybki obiad, w łaściwie obiado kolację. Były to pyszne racuchy z jabłkami. Także jeśli brak wam pomysłu na szybki, ciepły i smaczny posiłek to polecam racuchy z jabłkami. Na pewno się udadzą i na pewno będą smakować. A racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem rozpłyną się w ustach. Chyba już na to przepis był, ale zdaje sie trochę inny.
Składniki:
5 jabłek (cynamon), 2,5 szklanki mąki, 4 dag drożdży, odrobina soli, 3 łyżki cukru, jajko, 1,5 szklanki mleka, cukier puder
Sposób przygotowania:
Wymieszać w misce mąkę i sól, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać wszystko ciepłym mlekiem. Całość zostawić na 15 minut. Po tym czasie wbić jajko i wyrobić ciasto. Wyrabiać go trzeba dość długo, a potem odstawić na godzinę. Do tak przygotowanego ciasta wkładamy małe kawałki jabłka oprószone cynamonem i delikatnie wymieszać.
Racuchy nakładać na rozgrzany olej łyżką stołową i smażyć na rumiany kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.