Sierpień to czas przetworów bez dwóch zdań. Warto wykorzystać cukinię, bo przetwory z cukinii podczas zimy to naprawdę jest to! A ja bardzo lubię cukinię pod każdą postacią, czy to na słodko czy na kwaśno. Zawsze przetwory z cukinii czy dania z dodatkiem cukinii bardzo mi smakują. Zaś przetwory z cukinii na słodko zjadam znacznie chętniej, dlatego polecam konfiturę.
Składniki:
4 średniej wielkości cukinie, 2 szklanki cukru, 3 galaretki cytrynowe, sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone w kostkę (bez pestek) cukinie zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie dusimy w garnku pod przykryciem aż się dobrze rozgotuje. Dodajemy galaretki (proszek) i sok z cytryny (bez pestek) zagotowujemy i tak powstałą gorącą konfiturę wkładamy do słoików, które następnie pasteryzujemy we wrzątku.
Smacznego.