Łasuch Łasuch
378
BLOG

Wigilijna słodycz

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 15

 Ani się obejrzymy, jak Święta będą już jutro :) dlatego trzeba już zacząć gromadzić prezpisy. Dzisiaj kutia wigilijna, taka kutia wigilijna wcale nie jest egzotyczną potrawą na wigilijnym stole. Wręcz przeciwnie. Ja odkąd pamiętam zawsze   kutia wigilijna była przygotowywana w moim domu. Polecam każdemu.

 

Kutia wigilijna

 
Składniki: 
 
1 szklanka pszenicy łuskanej, paczka  rodzynek,  pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki grubo posiekanych migdałów, puszka gotowego maku (z lidla), pół szklanki cukru pudru, 5 łyżek miodu, aromat migdałowy.
 
Sposób przygotowania:
 
Pszenicę należy kilka razy wypłukać i następnie zalać przegotowaną (najlepiej dość ciepłą) wodą i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie gotować aż zupełnie zmięknie, ale się nie rozgotuje. Gotową pszenicę odcedzić, wystudzić, dodać do niej mak, miód i dokładnie wymieszać, jeszcze dodać rozmoczone rodzynki, posiekane: orzechy, migdały oraz aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki. Odstawić do lodówki aby schłodzić.
Smacznego!
 

 

 
Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości