Kolejny przepis z makiem, tym razem będzie to pyszny makowiec. Pamiętajcie! Święta za progiem i najwyższa pora zastanowić się co podamy na stół. U mnie na pewno główne miejsce zajmie jak zwykle makowiec. Uwielbiam strucle makowe, zwłaszcza gdy jest dużo masy makowej. Makowiec zrobiony przez siebie zasmakuje wam najbardziej.
Składniki na makowiec:
Mąka – ok. 1 kg, 4-5 jajek, pół paczki drożdży, szklanka cukru, szklanka mleka, kostka margaryny, szczypta soli, puszka gotowego maku z rodzynkami i orzechami (np. z lidla).
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z odrobiną mleka i cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do mąki wsypanej do dużej miski wlewamy drożdże, ubite z cukrem jaja, pozostałe ciepłe mleko, margarynę i sól. Ze składników dokładnie wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy, nakładamy na nią masę makową i zwijamy w rolady brzegi podwijając pod spód. Obie strucle zawijamy w pergamin i zostawiamy luz na wyrośnięcie. Przygotowane makowce zostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.
Wystudzony
makowiec lukrujemy lukrem cytrynowym.
Smacznego :)