Łasuch Łasuch
484
BLOG

Na rozgrzewkę sycące danie

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 24

Co jest najlepsze na rozgrzewkę w nadchodzące mrozy? – nie trzeba pytać. Jest to tak jasne, że bigos, że nawet nie trzeba o tym wspominać. Gorący z prawdziwą pajdą chleba bigos i do niego łyk grzanego piwa z goździkami. Czy można chcieć czegoś więcej? Nie sądzę. Więc do dzieła. Ugotujmy więcej bigosu i zawekujmy nadmiar w słoiki. Potem będzie jak znalazł.

 

Bigos



Składniki:

5 kg kiszonej kapusty, 15 suszonych grzybów , kostka smalcu, kostka schabowa, 1 kg wieprzowiny,  0,7 kg wołowiny, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczka kminku, pieprz, sól.

Etapy realizacji:

•    Poprzedniego dnia moczymy grzyby w wodzie i następnie je obgotowujemy. Całość zostawiamy na noc;
•    Następnego dnia dwukrotnie płuczemy kapustę kiszoną, aby pozbyć się nadmiaru kwasu;
•    Odciśniętą kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą i wywarem z grzybów;
•    Dodajemy kostkę schabową i pokrojone grzyby;
•    Dodajemy kminek, ziele angielskie, liście laurowe;
•    Bigos gotujemy 1,5 godziny;
•    Następnego dnia dodajemy usmażone na smalcu i pokrojone w kostkę oba gatunki mięs;
•    Całość gotujemy na małym ogniu całą godzinę;
•    Gotowy bigos podajemy na gorąco;

•    Nadmiar bigosu wkładamy ciasno w litrowe słoiki i wekujemy;

Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości