Oczywiście mówimy o jakim cieście? :) To ciasto Shrek! A ciasta na zimno to moja specjalność. Słodkie, zimne i przyjemne dla podniebienia. Takie jest ciasto Shrek. Co by o nim nie mówić wiadomo, że sprzeda się samo. Bo ciasto Shrek jest kwintesencją tego co lubimy najbardziej.
Składniki:
Na biszkopt:
• 5 jaj
• 5 łyżek cukru
• 5 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki oleju
• łyżeczka otartej skórki z cytryny
Na zieloną masę:
• 1litr zielonego soku Kubuś
• 3 budynie śmietankowe
Na masę śmietanową:
• 1 zielona galaretka (np. agrestowa)
• 400ml śmietanki kremówki 30%
• 1-2 opakowania ciastek typu delicje
Dodatkowo:
• 2 zielone galaretki (np. kiwi, agrestowe)
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy z cukrem i dodajemy olej i skórkę z cytryny. Miksujemy dodając stopniowo żółtka i mąkę przesianą przez sitko. Biszkopt pieczemy w blaszce prostokątnej ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu wyjmujemy z blaszki i zeskrobujemy wierzchnią warstwę.
Na wystudzony biszkopt wylewamy masę budyniową ugotowaną na soku. Odstawiamy do wystudzenia.
Dalej przygotowujemy masę śmietankową. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i dodajemy do niej chłodną galaretkę ciągle ubijając. Masę wykładamy na zieloną masę i układamy na niej gęsto delicje.
Rozpuszczamy galaretki w odrobinę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu i dobrze wystudzone wylewamy na nasze ciasto. Shrek gotowy do zjedzenia.
Życzę smacznego.