Dania jednogarnkowe są bardzo popularne i smaczne. Do takich należy bogracz – węgierska zupa gulasz. Ostry jeśli go przyprawimy i możemy ugotować bogracz w wersji łagodnej również dla dzieci.
60 dag chudej łopatki wieprzowej, 4 pomidory, 3 papryki czerwone, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 10 ziemniaków, koncentrat pomidorowy, papryka ostra, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę i smażymy na smalcu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Następnie wlewamy 4 szklanki wody i dusimy jakąś godzinę.
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pół koncentratu pomidorowego i gotowe.
Smacznego!