A dzisiaj powtórka z rozrywki w trochę innym wykonaniu. Bo już lada chwila zasiądziemy przy wigilijnym stole i spotkamy się z najbliższymi. Będzie opłatek, życzenia, karp i oczywiście śledzie w oleju. Znane wszystkim śledzie w oleju odrobinę zmodyfikowane. Także polecam i piszcie, co źle zrobiłem :) Nauki nigdy dość!
Składniki:
10 białych i grubych filetów śledziowych z zalewy, ocet winny, 5 dużych cebul, słoik papryki marynowanej, olej (ja używam kujawskiego).
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić w nieduże dzwonka i pokropić dość obficie octem winnym. Następnie pokroić cebulę w drobną kostkę i tak samo paprykę wyjętą z zalewy.
Do dużego słoika na dno wysypujemy cebulę i warstwowo układamy śledzie na przemian z cebulą i papryką. Wszystko zalewamy obficie olejem (do pełna).
Tak przygotowane śledzie w oleju wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.