Łasuch Łasuch
293
BLOG

Świąteczny makowiec

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Zima wczoraj postraszyła, na szczęście dzisiaj śladów mało zostało, jednak obawiam się, że na niedługo i za chwilę przysypie. Brrrr.. nei lubie, ale co zrobić. Dzisiaj kolejny przepis na makowiec. Przepis na makowiec każdy zna. Pisałem już o nim, ale ponieważ święta tuż tuż, przypomnę jak zrobić makowiec  typowo świąteczny:

MAKOWIEC



Składniki:

1 kg mąki, 5 dag drożdży, szklanka cukru, kostka margaryny Kasia, 5 jajek, niepełna szklanka mleka, pół szklanki śmietany, pół szklanki drobno posiekanych orzechów, szczypta soli, puszka gotowego maku.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieramy z ciepłą śmietaną. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Ubijamy w osobnej misce jaja z cukrem. Do mąki w misce dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną, ubite jaja, lekko podgrzane mleko, margarynę i sól. Składniki dokładnie wyrabiamy rękami i dzielimy na 2 równe części. Ciasto w dwóch osobnych miskach zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Dalej każdą część rozwałkowujemy osobno. Na prostokątne placki nakładamy masę makową, pokruszone orzechy i zwijamy strucle. Na koniec brzegi podwijamy pod spód. Obie strucle zawijamy w pergamin zostawiając odrobinę luzu na wyrośnięcie (nie za dużo). Tak przygotowane makowce wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-45 minut.
Wystudzone makowce lukrujemy (możemy posypać lukier suchym makiem do dekoracji).

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości