Znowu kij w mrowisko, bo oto znowu przepis na danie bez mała narodowe :) O co chodzi? A o bigos! Dzisiaj bigos w nowej – mojej odsłonie. Nie jest to moi drodzy kapusta (zwana bigosem), ale najprawdziwszy bigos. Przepis łatwy i dość przejrzysty. Więc do kuchni i niech się nam, a w zasadzie wam bigos warzy.
Składniki:
3 kg kapusty kiszonej, kostka schabowa, 5 dag suszonych grzybów, 40 dag łopatki wieprzowej, 40 dag wołowiny bez kości (chudej), smalec, liście laurowe, kminek, ziele angielskie, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Poprzedniego wieczora namoczyć suszone grzyby, po czym obgotować je w wodzie aż zmiękną. Drugiego dnia kapustę namoczyć i jeśli jest kwaśna dwukrotnie wypłukać, dobrze odcisnąć i wrzucić do garnka z wodą.
Kapustę gotujemy jakąś godzinę z dodatkiem grzybów (pokrojonych w paski) i wywaru, kostki schabowej i przypraw: ziele angielskie, kminek, liście laurowe.
Wa
Następnego dnia znowu gotujemy bigos, a tym razem dodajemy usmażone na smalcu i pokrojone w kostkę mięso. Trzeciego dnia jeszcze raz go gotujemy z dodatkiem soli i pieprzu. I nasz bigos już gotowy.
Smacznego.